Nieuws

Datum: maandag 19 december 2011

Nieuwe normbedragen voor maaltijd op het werk

Een vergoeding aan werknemers voor een maaltijd op de werkplek moet u altijd op de normale manier als loon belasten. Bij het verstrekken van zo’n maaltijd moet u een normbedrag tot het loon rekenen. In 2012 gelden nieuwe normbedragen.

Zakelijk belang

Als u werknemers een maaltijd (bijvoorbeeld een dagelijkse lunch in de bedrijfskantine) vergoedt of verstrekt, mag dit alleen onbelast blijven als de maaltijd een meer dan bijkomstig zakelijk belang heeft. Daarvan is bijvoorbeeld sprake bij overwerk, tijdens dienstreizen en bij zakelijke besprekingen met klanten buiten de werkplek. U mag de werkelijke kosten vergoeden of aansluiten bij de normbedragen voor maaltijden in bedrijfskantines.

Normbedragen in 2012 omhoog

Is de maaltijd niet zakelijk, dan moet u bij verstrekking ervan een normbedrag tot het loon van de werknemer rekenen. Bij een vergoeding moet u de werkelijke kosten tot het loon rekenen. In 2012 zijn de normbedragen voor belaste kantinemaaltijden € 2,25 voor een ontbijt of koffiemaaltijd en € 4,30 voor een warme maaltijd. Dit jaar zijn de bedragen nog respectievelijk € 2,20 en € 4,25.

Tabeltarief

U mag er ook voor kiezen om hierover eindheffing toe te passen voor bezwaarlijk te individualiseren loon. U moet dan het tabeltarief hanteren. Een eventuele eigen bijdrage van werknemers voor de belaste kantinemaaltijd mag u altijd in mindering brengen op het normbedrag, maar niet verder dan tot € 0.

Afwijkend normbedrag onder werkkostenregeling

Let op dat onder de werkkostenregeling in 2012 voor alle belaste kantinemaaltijden een normbedrag van € 2,95 geldt. De werkkostenregeling maakt niet langer onderscheid tussen de verschillende soorten maaltijden. Als u de maaltijd als eindheffingsloon onderbrengt in de vrije ruimte, hoeft u de maaltijden niet per werknemer te administreren. Het bijhouden van een totaal aantal maaltijden van werknemers is voldoende.

Bron: SalarisRendement

 

Naar overzicht

Anderen bekeken

Meer weten?

Hendri Meilink

0523-264785
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Nieuwe normbedragen voor maaltijd op het werk

(30360x gelezen) | werkkostenregeling,vergoeding,normbedrag,maaltijden,loon