Nieuws

Datum: woensdag 5 oktober 2011

Nieuwe factureringsregels voor btw

Vanaf 2013 moet u in uw administratie de nieuwe factureringsregels toepassen voor de btw. De Europese richtlijn in de btw-wetgeving is namelijk definitief in de Nederlandse wet opgenomen.

Dit betekent dat een factuur moet voldoen aan de factureringsregels van de EU-lidstaat waar de levering of dienst wordt belast. Deze nieuwe factureringsregels(pdf) worden in de praktijk al toegepast in Nederland.

Wat verandert er?

De nieuwe regels voor de facturering gelden vanaf 1 januari 2013. Dit betekent een wijziging en versoepeling van de regels:

  • Elektronisch factureren wordt gemakkelijker. U mag zelf de keuze van de technologie bepalen die de authenticiteit, integriteit en leesbaarheid van de factuur waarborgt. Er is vooraf geen goedkeuring meer nodig van de inspecteur.
  • Facturen worden eenvoudiger opgemaakt voor vergoedingen die  niet hoger zijn dan € 100 en aanvullende documenten zoals creditnota's.
  • De verplichting om bij vooruitbetalingen een factuur uit te reiken komt te vervallen.  Er wordt een nieuwe regeling ingevoerd voor doorlopende leveringen binnen de EU. Op het moment van voltooiing van de levering, wordt de factuur uitgereikt en btw afgedragen.

Over de grens

Bent u over de grens als ondernemer werkzaam, dan mag u de factureringsregels van het eigen land toepassen in de volgende gevallen:

  • Als de btw-heffing over uw prestatie is verlegd naar de afnemer.
  • Als de levering of dienst volgens de Europese btw-regels is belast buiten de EU.

Extra vermeldingen

Naast deze wijzigingen en versoepeling komen er extra vermeldingen op de factuur wanneer de factuur is uitgereikt door de afnemer (self-billing), als de btw is verlegd btw verlegd) of bij toepassing van bijzondere regelingen, bijvoorbeeld de reisbureau- en margeregeling.

Bron: BV Rendement

 

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Nieuwe factureringsregels voor btw

(29713x gelezen) | administratie,factureringsregels,btw