Nieuws

Datum: woensdag 26 oktober 2011

Nederlandse bedrijven voorzichtig met zakendoen op krediet

Nederlandse bedrijven nemen bij het aangaan van kredietrisico's minder risico dan bedrijven in andere landen. Dat blijkt uit de Betalingsbarometer van Atradius.

Vervaldatum

Nederlandse bedrijven ontvangen gemiddeld na 34 dagen hun betalingen. Van de binnenlandse rekeningen wordt ruim een derde te laat betaald, dat geldt voor 37% van de buitenlandse facturen. Driekwart hiervan wordt alsnog voldaan binnen dertig dagen na de vervaldatum.

Scherp aanmaningsbeleid

Bedrijven in Nederland kopen gemiddeld minder vaak op krediet dan andere Europese bedrijven. Bovendien hanteert 41% een scherp aanmaningsbeleid, tegenover 33% van de Europese ondernemingen. De helft van alle Nederlandse bedrijven hanteert een actief kredietbeheer. Steeds meer bedrijven beoordelen het kredietrisico en de kredietwaardigheid van de afnemer. 

Liquide middelen

Een van de redenen om op krediet zaken te doen is het in stand houden van klantrelaties. Ook kan deze wijze van zakendoen dienen als verkoopinstrument en als bron van financiering. De belangrijkste oorzaak voor het niet op tijd betalen van de rekening is een gebrek aan liquide middelen. Ook een geschil over de geleverde kwaliteit en onjuiste informatie op de factuur kunnen redenen zijn voor te late betaling.

Bijlage:

Betalingsbarometer 2011

Bron: Atradius

 

 

Naar overzicht

Anderen bekeken

Deel op:

De Jong en Laan - Nederlandse bedrijven voorzichtig met zakendoen op krediet

(28673x gelezen) | kredietverlening,facturen,betalingsbarometer