Nieuws

Datum: vrijdag 13 mei 2011

Mkb'ers meer vertrouwen in economie

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf hebben meer vertrouwen gekregen in de Nederlandse economie. Ook is het vertrouwen in het overheidsbeleid flink toegenomen. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau EIM.

Van de ondernemers zegt 85% (enigszins) vertrouwen te hebben in de toekomst van de economie, tegen 72% in het voorjaar van 2010.

Stemming

Ondanks de verbetering is de stemming onder ondernemers nog niet terug op het niveau van 2007. Toen had meer dan 90% positieve verwachtingen van de toekomst, maar dat vertrouwen zakte later terug met de eerste tekenen van de economische crisis.

Het verbeterde vertrouwen in de ontwikkeling van de economie gaat hand in hand met een aanzienlijke verbetering van het vertrouwen in het door de Nederlandse overheid gevoerde economische beleid. Driekwart van de ondernemers heeft enigzins vertrouwen of vertrouwen in dat beleid. Voorgaande jaren was dat net iets meer dan de helft.

Ontwikkeling bedrijf 

Ondernemers geven de ontwikkeling van hun eigen bedrijf gemiddeld een 6,6 als rapportcijfer. Ze zijn hiermee licht optimistischer dan vorig jaar. Slechts 16% verwacht een krimp van de omzet en eenzelfde percentage voorziet een dalende winst. De meerderheid denkt echter dat de omzet en winst dit jaar gelijk zullen blijven of zullen stijgen.

Sectoren 

Volgens de peiling blijft het vertrouwen van mkb-ondernemers in de bouw, de autosector, de transport en communicatiesector en de persoonlijke diensten achter bij het gemiddelde.

Ondernemers in de groothandel, de financiële en zakelijke diensten en in de categorie 'overige sectoren' zijn volgens het rapport het meest optimistisch.

Bron: Het Financieele Dagblad 

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Mkb'ers meer vertrouwen in economie

(39530x gelezen) | vertrouwen economie