Nieuws

Datum: woensdag 18 januari 2012

Mkb verwacht groei in 2012

Bijna driekwart van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) verwacht dit jaar groei. Ruim de helft denkt nieuw personeel aan te nemen. Dat blijkt uit de MKB Marktmonitor 2011/2012 van uitzendorganisatie Unique en onderzoeksbureau TNO.

Ondernemend Nederland positiever

Ondanks de eurocrisis is ondernemend Nederland positiever dan voorgaande jaren, zo blijkt uit de monitor waarin ook wordt teruggekeken naar het afgelopen jaar. Voor de MKB Marktmonitor zijn bijnan 4000 ondernemers ondervraagd.

73 procent ondernemers verwacht groei

In 2010 verwachtte 68 procent nog groei en in 2009 was dat 62 procent. Nu ligt het percentage op 73 procent. In 2011 heeft 54 procent van de ondernemers de omzet zien toenemen. Vier op de tien mkb'ers hebben vorig jaar het personeelsbestand uitgebreid.

Nieuwe producten en diensten

Zes op de tien ondernemers willen groeien door nieuwe producten en diensten te ontwikkelen, 54 procent wil het één-op-één contact met relaties intensiveren en 53 procent is van plan nieuwe markten aan te boren.

Omzetgroei

Vooral in de industrie, de handel en de horeca verwachten ondernemers omzetgroei. In onder meer de bouw, de verhuur en handel in onroerend goed, en de gezondheids- en welzijnszorg zijn de ondernemers minder positief.

Aannemen personeel

Iets meer dan de helft (55 procent) van de ondernemers denkt komend jaar nieuw personeel aan te nemen. De vergrijzing baart ondernemers weinig zorgen. Terwijl 38 procent helemaal geen krapte verwacht, voorziet 30 procent wel krapte, maar geen bezettingsprobleem.

Bron: De Ondernemer

Naar overzicht

Anderen bekeken

Meer weten?

Johan Evers

0546-660760
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Mkb verwacht groei in 2012

(28868x gelezen) | personeel,groei,MKB Marktmonitor