Nieuws

Datum: donderdag 9 februari 2012

Mkb kan makkelijker prijsafspraken maken

Ondernemingen in het midden– en kleinbedrijf (mkb) hebben meer armslag gekregen door de recente verruiming van de bagatelvrijstelling.

Marktaandeel

Ondernemingen die een gezamenlijk marktaandeel van niet meer dan tien procent hebben, kunnen nu makkelijker onderlinge afspraken maken, zo maakt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) bekend.

Gezamenlijke omzet

Eerder gold de bagatelvrijstelling voor bedrijven die samen minder dan vijf procent van een markt in handen hadden en bovendien een maximale gezamenlijke omzet van 40 miljoen euro hadden.

Omzetdrempel

"De omzetdrempel is nu helemaal losgelaten", licht een wpprdvoerder van NMa toe. "De achterliggende gedachte is dat kleinere bedrijven makkelijker kunnen opboksen tegen grotere bedrijven."Voorwaarde is wel dat de afspraken tussen ondernemingen de handel tussen de lidstaten van de Europese Unie niet mogen benadelen.

Kartelverbod

Het Europese kartelverbod heeft voorrang boven de nationale wetgeving. Zodra bedrijven willen samenwerken met bijvoorbeeld ondernemingen uit buurlanden, geldt dan ook de Europese regelgeving, die bij het oude is gebleven.

Voorstel

Het idee voor de verruiming van de bagatelvrijstelling dateert al uit 2008, toen CDA, VVD en PvdA hiertoe een initiatiefwetsvoorstel indienden. Het werd later in aangepaste versie weer opgepakt door Gerda Verburg, Charlie Aptroot en Sharon Dijksma.

Verkoopcombinaties

Inzet was om de vaak zwakke positie van het mkb tegenover grotere afnemers of opdrachtgevers te versterken door bijvoorbeeld verkoopcombinaties te vormen. Het is aan de ondernemingen zelf om te bepalen of zij onder de bagatelvrijstelling vallen.

Bron: NuZakelijk

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - MKB kan makkelijker prijsafspraken maken

(28949x gelezen) | mkb,prijsafspraken,bagatelvrijstelling