Nieuws

Datum: woensdag 1 juni 2011

Minder regels voor kleine bedrijven in EU

Regels voor kleine ondernemers binnen de Europese Unie worden vereenvoudigd. Zo worden verplichtingen bij het opstellen van het jaarverslag teruggebracht. Dat staat in de Small Business Act die 30 maart 2011 door de Europese ministers van Economische Zaken in Brussel is aangenomen, meldt het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I).

Opstellen jaarrekening

Ondernemers kunnen straks bijvoorbeeld voor het opstellen van de jaarrekening en de aangifte van de vennootschapsbelasting dezelfde gegevens gebruiken. Dit geldt voor ondernemingen die in twee opeenvolgende jaren voldoen aan twee van deze drie criteria: minder dan € 500.000 op de balans, minder dan € 1 miljoen inkomsten en gemiddeld minder dan tien werknemers.

Afschaffen onnodige regels

Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Verhagen, die Nederland in Brussel vertegenwoordigde, vindt de Small Business Act een stap in de goede richting. "Ondernemers moeten de ruimte krijgen. Daarom schaffen we onnodige regels af. Dat doen we in Den Haag, maar dat moet ook in Brussel gebeuren."

Hervormen economie

In gesprekken met Europees commissaris Barnier voor de Interne Markt, commissaris Geoghegan-Quinn voor Innovatie, commissaris Hahn voor regiobeleid en commissaris De Gucht voor Handel drong minister Verhagen erop aan dat de EU meer moet doen om economie van lidstaten te hervormen en knelpunten voor kleine en grote ondernemers weg te nemen.

Versterken concurrentiekracht

"Ik kan de ernst van de economische situatie in Europa niet genoeg benadrukken," aldus minister Verhagen. "We staan voor een politieke en economische uitdaging die even groot is als ten tijde van de Val van de Muur. De financiële crisis is een daarvan een symptoom. Het dieper liggende probleem is dat de concurrentiekracht van de Europese Unie als geheel moet worden versterkt. Juist ook van de landen die in de problemen zitten. Ze moeten niet alleen hun huishoudboekje op orde hebben, maar ook hun economie hervormen om de concurrentiekracht te vergroten."

Bron: Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Minder regels voor kleine bedrijven in EU

(30698x gelezen) | regelgeving,ondernemers,Small Business Act