Nieuws

Datum: woensdag 30 november 2011

Loonstijging 2012 hoger ondanks crisis

De verwachte loonstijging voor 2012 ligt ondanks de crisis hoger dan de afgelopen drie jaar. Dat meldt adviesgroep Human Capital Group.

Collectieve loonstijging

Waar in 2011 de collectieve loonstijging uitkomt op gemiddeld 1,1%, verwachten werkgevers een ruimere loonstijging van 1,8%. Voor het eerst sinds 2009 is er in alle sectoren een toename te zien in de collectieve loonstijging die werkgevers verstrekken ter compensatie van prijsstijgingen.

Individuele loonstijging

Ook de individuele loonstijging (de traditionele periodiek of de beoordelingsafhankelijke verhoging) ligt met 1,8% naar verwachting hoger dan de 1% van dit jaar. Werknemers die nog niet het eind van de salarisschaal hebben bereikt, kunnen in 2012 dus een totale salarisgroei van 3,6% verwachten. Het adviesbureau wijst er op dat werknemers zich echter niet te rijk moeten rekenen, omdat de inflatie voor 2012 wordt geraamd op 2%. De collectieve loonstijging dekt dit slechts ten dele.

Onzekere toekomst

Volgens het adviesbureau kijkt een groot deel van de organisaties met onzekerheid naar volgend jaar. Slechts een derde van de ondervraagde organisaties doet een uitspraak over de loonverwachting voor 2012. Desondanks is de verwachte loonstijging een realistische indicator, weet beloningsspecialist Ernst-Jan Bergman: "De cijfers stemmen overeen met de verwachtingen van het CPB, dat een contractloonstijging van 2% verwacht voor 2012".

Loonafspraken

De verwachte loonstijgingen vallen in het onderzoek van Human Capital Group lager uit doordat ook werkgevers zonder CAO deelnemen. "We zien dat in deze groep organisaties de verwachte loonstijging lager is, te weten een krappe 1,6%. CAO-gebonden organisaties lijken toch 'last' te hebben van de looneisen van vakbonden, die een gemiddelde van 1,9% collectieve loonsverhoging afdwingen. CPB heeft alleen toegang tot loonafspraken die aan de CAO-tafel worden beslecht".

Sectorverschillen

Uit het onderzoek blijkt tevens dat de verwachte loonstijging per sector sterk verschilt. De industriële sector, de (bouw)nijverheid en de handel- en transportsector hebben met 2% de stevigste collectieve loonstijging voor de boeg, gevolgd door de zakelijke dienstverlening met 1,8%. Non-profitorganisaties en de overheidssector verwachten een beperkte loonstijging van 1,5%, waar dit voor het huidige jaar slechts 0,9% is.

Bron: Financieel Management

Naar overzicht

Anderen bekeken

Verwante artikelen

Meer weten?

Hendri Meilink

0523-264785
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Loonstijging 2012 hoger ondanks crisis

(30600x gelezen) | personeel,salaris,loonstijging,loonafspraken,cao