Nieuws

Datum: woensdag 13 juli 2011

Limiet aan sparen vakantiedagen tijdens ziekte

Zieke werknemers die hun vakantiedagen niet kunnen opnemen, mogen die dagen opsparen. Echter niet onbeperkt. EU-landen mogen een limiet instellen. Waar de grens precies ligt, moet nog worden bepaald.

Europeees Hof van Justitie

Dat heeft advocaat-generaal Verica Trstenjak bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg geconcludeerd in een Duitse zaak. In Duitsland wordt een termijn gehanteerd van achttien maanden waarin de vakantiedagen opgespaard mogen worden.

De termijn van achttien maanden acht Trstenjak redelijk. In een andere zaak ging het om een periode van zes maanden. Deze vond zij te kort. Het EU-hof moet nog uitspraak doen.

Opsparen vakantiedagen Nederland

Vanaf 2012 moeten werknemers de wettelijke verlofdagen - minimaal recht op twintig - per jaar binnen achttien maanden opnemen. Dit geldt niet voor werknemers die 'redelijkerwijs niet in staat zijn geweest' om vakantie op te nemen. Zieke werknemers kunnen echter niet onbeperkt vakantiedagen opsparen. 

'Natuurlijke grens'

Volgens een woordvoerder van minister Kamp van Sociale Zaken zorgt de loondoorbetalingsplicht van twee jaar voor een 'natuurlijke grens'. En zodra een werknemer een re-integratietraject ingaat, is hij ook weer in staat vakantie op te nemen aldus het ministerie.

Bron: HR Praktijk

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Limiet aan sparen vakantiedagen tijdens ziekte

(31512x gelezen) | vakantiedagen