Nieuws

Datum: donderdag 1 december 2011

Kredietverlening aan mkb zal afnemen in 2012

Voor mkb’ers die bij de bank geld willen lenen wordt 2012 een moeilijk jaar. Dit schrijft het Financieele Dagblad.

Financiering zal dalen

Volgens economisch adviseur en oud-cfo van het ABP, Jan van de Poel, zal de financiering die banken het mkb verstrekken in 2012 met 20% dalen. ABN Amro en ING erkennen dat de kredietverlening zal afnemen.

Mkb de dupe

Van de Poel: "Een bankier moet evenveel energie steken in een kleine als een grote ondernemer. De transactiekosten in het mkb zijn hoog. Dat er geknepen wordt, is begrijpelijk. Het is een gemakkelijke uitweg." Volgens de oud-hoogleraar accounting dreigt het mkb de dupe te worden van het aan banden leggen van de banken.

Snel iets gebeuren

Van de Poel roept minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie op om bedrijven te helpen bij het zoeken naar alternatieve, niet bancaire, financiering. "Dat houdt meer in dan ergens op een namiddag een ''round table'' organiseren. Er moet snel iets gebeuren."

Snelle groeiers

Van de Poel was lid van de expertgroep die in opdracht van Verhagen onderzoek deed naar de beschikbaarheid van krediet voor het mkb, dat voor 90% afhankelijk is van bancaire financiering. De expertgroep constateerde afgelopen zomer al dat sprake is van 'structurele fricties' in de financiering van het mkb. Daarbij gaat het om kleinere, op Nederland gerichte bedrijven en snelle groeiers.

Beperkende maatregelen

Een woordvoerder van ABN Amro erkent dat de kredietverlening in 2012 zal afnemen. "We gaan uit van een milde recessie. Dit betekent dat er minder vraag zal zijn naar krediet en de totale stroom aan kredieten voor het mkb zal dus afnemen." Een woordvoerder van ING zegt dat beperkende maatregelen voor banken kredietverlening aan ondernemers moeilijker maken. "Wegens de stilvallende economie kan de kredietvraag afnemen. Al lijkt een percentage van 20% ons veel."

Bron: Financieele Dagblad

Naar overzicht

Anderen bekeken

Verwante artikelen

Meer weten?

Rom Ellenbroek

0541-512485
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Kredietverlening aan mkb zal afnemen in 2012

(28831x gelezen) | financiering,midden- en kleinbedrijf,kredietverlening,banken