Nieuws

Datum: vrijdag 1 april 2011

Kleine Nederlandse ondernemingen doen steeds meer zaken over de grens

Mede door internet doen steeds meer kleine ondernemingen (63 procent van alle economisch actieve ondernemingen in Nederland is eenmanszaak) aan internationale handel. In totaal doet 37 procent van alle ondernemers zaken over de grens. Dit blijkt uit onderzoek onder het Ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel.

Van de ondernemers die internationaal zaken doet importeert 45 procent goederen. Nog eens 39 procent exporteert daarnaast goederen en 36 procent exporteert diensten naar het buitenland. Europa is de belangrijkste markt: 30 procent van de met het buitenland handel drijvende ondernemers doet dat met Duitsland. Gezamenlijk wordt er door het Nederlands bedrijfsleven meer geëxporteerd dan geïmporteerd. Dit zorgt voor een positieve bijdrage aan onze handelsbalans.

Papieren rompslomp

De ondervraagde ondernemers zien nog een schone taak voor de regering en de Europese Unie om de internationale handel een impuls te geven. Veel genoemd door het panel is het gelijk trekken van de btw en het uniformeren van regelgeving binnen de Europese Unie. Bij het bedrijven van handel met het buitenland wordt de papieren rompslomp als zeer belemmerend ervaren.

Om de kansen in het internationaal zakendoen te vergroten, vinden de meeste respondenten een goede voorbereiding essentieel. Het eigen maken van de taal en inleven in de gewoontes en cultuur van het land waarmee zaken wordt gedaan helpt daarbij zeer, net als het gebruik maken van organisaties die kunnen helpen met voorlichting op dit gebied.

Afspiegeling

Het ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel bevat 9.000 ingeschreven ondernemers die samen een afspiegeling zijn van het totaal aantal ingeschreven ondernemingen in het Handelsregister. Leden van het Ondernemerspanel doen mee aan online onderzoek, onder meer over actuele onderwerpen zoals wetswijzigingen, belastingen, aanpak en andere ondernemersvraagstukken. 

Heeft u vragen over zakendoen in het buitenland, neem dan contact op met uw adviseur. Hij of zij kan u vertellen waar u op moet letten en wat er allemaal bij komt kijken.

Bron: Accountant.nl


Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Kleine Nederlandse ondernemingen doen steeds meer zaken over de grens

(29678x gelezen) | ondernemen buitenland