Nieuws

Datum: vrijdag 6 januari 2012

Invoering SEPA vanaf 1 februari 2014

Nederland gaat op 1 februari 2014 helemaal over op het Europese betalingssysteem, de Single Euro Payments Area, kortweg SEPA. Dit meldde afgelopen dinsdag een woordvoerster van De Nederlandsche Bank (DNB).

Betaalmarkt

Dat door SEPA overal in het eurogebied op dezelfde manier moet kunnen worden betaald was al bekend, de datum van invoering was dat nog niet. Voor betalingen binnen Nederland, geldt een interne overgangstermijn van 2 jaar. Binnen de SEPA  wordt voortaan betaald met de Europese overschrijving en de Europese incasso en krijgen we een bankrekeningnummer van 18 tekens, de IBAN.

IBAN

De IBAN is een combinatie van het huidige rekeningnummer, een landencode, een controlegetal en vier letters om de bank aan te duiden, aangevuld met één of een paar nullen. De IBAN komt bij internetbankieren vaak al boven. Op termijn zal die ook het huidige rekeningnummer op de bankpas vervangen

Nieuwe pinnen

Het nieuwe pinnen, dat vanaf 1 januari officieel het oude pinnen heeft vervangen, maakt er ook onderdeel van uit. De 'oer-Hollandse acceptgiro' krijgt geen Europese opvolger.

Onbekend

Hoewel Nederland al bijna helemaal over is op 'het nieuwe pinnen' en Nederlanders steeds vaker met hun pinpas kunnen betalen over de grens, zijn de ontwikkelingen rondom de Europese overschrijving en incasso door de meeste consumenten nog onopgemerkt gebleven. Ongeveer 65 procent van de Nederlanders heeft nog nooit van SEPA gehoord, zo blijkt uit het DNB-onderzoek.

Communicatiecampagne

DNB heeft mede daarom besloten een  communicatiecampagne voor consumenten en bedrijven op te zetten. Deze zal in de eerste helft van 2012 van start gaan.

Nieuwe rekeningnummer op facturen

Bedrijven kunnen een belangrijke bijdrage leveren bij een soepele overgang naar het 'Europees betalen' door de adressenbestanden automatisch aan te passen en de nieuwe rekeningnummers op de facturen te vermelden, aldus de DNB.

SEPA en bedrijven

Op de site sepanl.nl staat uitgebreid beschreven wat de invoering van SEPA voor bedrijven gaat betekenen.

Bron: Elsevier Fiscaal

Naar overzicht

Anderen bekeken

Deel op:

De Jong en Laan - Invoering SEPA vanaf 1 februari 2014

(30769x gelezen) | SEPA,betalingsverkeer,IBAN,overschrijving