Nieuws

Datum: vrijdag 13 januari 2012

InnovatiefondsMKB+ voor ondernemers van start

Om vernieuwende ondernemers sneller aan financiering te helpen is 1 januari het InnovatiefondsMKB+ van start gegaan. Het fonds stelt tot en met 2015 in totaal €500 miljoen beschikbaar.

Een investeringsfonds met een plus

Het InnovatiefondsMKB+ is bedoeld voor vernieuwende ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf (MKB) en voor ondernemingen die groter zijn dan het MKB. Vanaf 1 januari kunnen vernieuwende ondernemers ook met kleinere projecten (€150.000 euro) bij het InnovatiefondsMKB+ aankloppen.

Andere financiers over de streep trekken

Het fonds is nodig omdat vernieuwende ondernemers door banken als risicovoller worden gezien. Daardoor wordt hun financieringsvraag vaker afgewezen. Zelfs investeerders die durfkapitaal beschikbaar stellen, worden vaak weerhouden te investeren in markten waarvan risico's moeilijker zijn in te schatten. Betrokkenheid van het InnovatiefondsMKB+ helpt andere financiers van de onderneming over de streep te trekken.

Innovatiekredieten

Het InnovatiefondsMKB+ werkt met innovatiekredieten die rechtstreeks aan ondernemingen worden verstrekt. Daarnaast verstrekt het fonds kapitaal aan investeringsfondsen die met risicokapitaal in deze ondernemingen investeren. Bij het innovatiekrediet gaat het om directe financiering tot een derde van de kosten die met ontwikkeling van vernieuwende producten en diensten gepaard gaat.

Tender geopend

Op 1 januari is de tender geopend waarbij €20 miljoen aan kapitaal kan worden verstrekt aan investeringsfondsen die willen investeren in vernieuwende ondernemingen. Het InnovatiefondsMKB+ kan als een van de investeerders tot maximaal 50% meefinancieren.

Mogelijkheden voor creatieve industrie

In deze tender is een bedrag van €4 miljoen (van in totaal €8 miljoen tot en met 2015) beschikbaar dat alleen bedoeld is voor investeerders in sectoren van de creatieve industrie, zoals architectuur, mode, design, gaming en nieuwe media.

Bron: Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie

Naar overzicht

Anderen bekeken

Verwante artikelen

Meer weten?

Johan Evers

0546-660760
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - InnovatiefondsMKB+ voor ondernemers van start

(28873x gelezen) | financiering,innovatiebox,innovatiefondsMKB+