Nieuws

Datum: dinsdag 19 april 2011

Iedereen vrijaf op Goede Vrijdag?

Aanstaande vrijdag, 22 april 2011, is het Goede Vrijdag. Veel scholen en overheidsinstellingen zijn gesloten, maar winkels en banken zijn vaak wél open. Hoe zit het nu: is Goede Vrijdag nu wel of niet een verplichte vrije dag?

Naast de vakantiedagen waar werknemers recht op hebben, zijn er enkele officieel erkende feestdagen. Vaak denken werknemers dat zij op die dagen altijd vrij zijn óf meer loon zouden moeten ontvangen als zij dan werken, maar dit is een misverstand. Dat is namelijk afhankelijk van wat hierover is afgesproken in een arbeidsovereenkomst of cao.

Soms wel een toeslag betalen

Arbeidsovereenkomsten of cao's vermelden vaak dat werknemers vrij zijn op een officieel erkende feestdag. In sommige sectoren is dit niet mogelijk, waarbij de zorgsector het bekendste voorbeeld is. In de zorg gaat het werk immers altijd door, zeven dagen per week, 24 uur per dag. In zulke gevallen heeft de cao vaak een bepaling dat werknemers die op een feestdag moeten werken, een toeslag krijgen. Maar als hierover niets geregeld is, kan de werkgever de werknemers gewoon verplichten om op een feestdag te werken, tegen hun reguliere loon. Uiteraard mag u hiervan afwijken in het voordeel van de werknemer door toch een vrije dag te geven óf een toeslag uit te betalen. Aan u dus de keus!

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Iedereen vrijaf op Goede Vrijdag?

(29848x gelezen) | Goede Vrijdag