Nieuws

Datum: donderdag 19 mei 2011

Fiscale agenda moet leiden tot vlaktaks

De fiscale agenda die staatssecretaris Weekers van Financiën heeft gepresenteerd, moet de opmaat zijn voor de invoering van een vlaktaks, schrijven VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer.

Gunstige effecten

Een inkomstenbelasting met één tarief voor iedereen heeft volgens de werkgeversorganisaties gunstige effecten voor de arbeidsparticipatie, scholing, de administratieve lasten en het vestigingsklimaat. 

Vereenvoudiging

De inkomstenbelasting is erg ingewikkeld, stellen zij. Een vlaktaks leidt tot een aanzienlijke vereenvoudiging. Nu wordt geld rondgepompt door eerst belasting te heffen en daarna via heffingskortingen en toeslagen weer geld terug te geven aan de belastingbetaler. Met een vlaktaks wordt het meer lonend om te ondernemen, investeren en groeien.

Zorgpremie

De denivellerende inkomenseffecten van de vlaktaks kunnen worden verholpen door de zorgpremie over het gehele inkomen te berekenen (in plaats van de eerste 33.000 euro) en deze over te hevelen van de werkgever naar de werknemer. De werkgever verhoogt het brutoloon dan eenmalig met de werkgeversbijdrage. 

Meer informatie

Brief VNO-NVW en MKB-Nederland (pdf)

Bron: VNO-NCW

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - 'Fiscale agenda moet leiden tot vlaktaks'

(39614x gelezen) | vlaktaks