Nieuws

Datum: zondag 10 juli 2011

Europese Investeringsbank stelt euro 400 miljoen beschikbaar voor mkb

De Europese Investeringsbank (EIB) heeft dit jaar opnieuw geld beschikbaar gesteld om kleine en middelgrote ondernemingen goedkoop krediet te kunnen geven. Het gaat om euro 400 miljoen, zo is woensdag bekendgemaakt.

Kredietfaciliteit

Sinds de kredietcrisis is de kredietfaciliteit van het EIB fors toegenomen. In Nederland werd er voor de crisis nauwelijks gebruik van gemaakt - in 2007 was het nihil. Vorig jaar stelde de EIB € 600 miljoen beschikbaar voor het mkb in Nederland. Deze regeling komt boven op nationale faciliteiten die in veel landen, waaronder Nederland, bestaan.

Loket

Het EIB-geld wordt verstrekt via nationale banken, die als een soort loket van het Europese instituut fungeren. In Nederland zijn dat dit jaar Rabobank (€ 150 miljoen), ABN Amro (€ 150 miljoen) en Friesland Bank (€ 100 miljoen). Verder heeft ING nog een deel van het geld van vorig jaar over, zodat ook daar EIB-leningen te krijgen zijn.

Rentevoordeel

Over het EIB-geld hoeven banken maar een lage rente te betalen. Dat voordeel moeten ze doorgeven aan de ondernemers. Die krijgen op die manier een rentevoordeel van minimaal 0,45 procentpunt, aldus Erik Bosmans, Group Treasurer van ABN Amro.

Zorgen

Volgens Simon Brooks, de vice-voorzitter van de EIB, is er een goede reden voor de speciale faciliteit voor het mkb. "Zelfs voor de crisis waren er al zorgen dat de financiering van het mkb niet functioneert zoals het zou moeten. Dat speelde in de hele EU, al was het in het ene land meer dan het andere."

Stelsel blijft nodig

De EIB heeft het mkb-programma sinds de crisis uitgebreid op verzoek van de Europese ministers van financiën. "Het risico was groot dat er geen financiering voor het mkb zou zijn", verklaart Brooks. Hoewel het inmiddels wat beter lijkt te gaan met de economie, blijft het stelsel nodig, vindt hij. "Ik hoop dat de economie dit jaar wat beter zal zijn dan vorig jaar. Maar ik denk niet dat het zo goed zal zijn, dat de kraan helemaal dicht kan."

Goedkope financiering

Vanaf 2008 heeft de EIB in totaal € 30 miljard geleend aan Europese mkb-bedrijven. De EIB verzorgt alleen de goedkope financiering. Het risico van de individuele leningen ligt bij de banken.

Bron: Het Financieele Dagblad

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Europese Investeringsbank stelt euro 400 miljoen beschikbaar voor mkb

(31490x gelezen) | Europese Investeringsbank,kredietfaciliteit