Nieuws

Datum: dinsdag 12 april 2011

Einde in zicht voor de verpakkingenbelasting

Het kabinet zal de verpakkingenbelasting binnenkort waarschijnlijk afschaffen. Vanuit verschillende hoeken is al aangestuurd op het zo snel mogelijk afschaffen van deze belasting. Uit Den Haag komen signalen waaruit blijkt dat het voorstel om deze belasting af te schaffen op de fiscale agenda van staatssecretaris Weekers van Financiën staat.

In 2008 is de verpakkingenbelasting ingevoerd. Bedrijven moeten deze belasting betalen als ze meer dan 50.000 kilo aan verpakte producten verkoopt. Het doel van deze belasting is bedrijven te stimuleren om minder gebruik te maken van verpakkingen bij de verkoop van producten. 

Mocht een bedrijf toch verpakkingsmateriaal gebruiken, dan heeft het de voorkeur om milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken. De hoogte van de verpakkingenbelasting is daarom ook afhankelijk van het materiaal dat wordt gebruikt. Een bedrijf betaalt meer belasting als het materiaal slechter is voor het milieu. 

Op de website van de Belastingdienst is meer informatie vinden over de aangiftetermijn en de administratieverplichtingen voor deze belasting.

Administratieve lasten

De invoering van de verpakkingenbelasting heeft in 2008 op veel weerstand gestuit. Voor veel bedrijven betekent deze belasting namelijk een verhoging van de administratieve lasten. De verpakkingenbelasting stond dan ook in de top-10 van administratieve lasten en overbodige regels 2010 van de Eigen Vervoerders Organisatie (EVO). 

De EVO is dan ook van mening dat het kabinet er goed aan doet om deze belasting af te schaffen. Om de milieuschade van verpakkingen te verminderen kan het kabinet volgens de EVO beter inzetten op handhaving van de Europese verpakkingseisen. Het is nu dus afwachten of het kabinet ook daadwerkelijk over gaat tot het afschaffen van de verpakkingenbelasting.

Bron: Fiscaal Rendement

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Einde in zicht voor de verpakkingenbelasting

(30514x gelezen) | verpakkingenbelasting