Nieuws

Datum: donderdag 6 oktober 2011

Crisis kost honderdduizenden banen

In de economische crisis zijn tot en met vorig jaar bij middelgrote en kleine bedrijven in de Europese Unie 823.000 banen verloren gegaan, zo schat de Europese Commissie. Samen zijn deze 20,8 miljoen bedrijven goed voor tweederde van de werkgelegenheid in de particuliere sector, 87,5 miljoen banen, zo schrijft het Financieele Dagblad.

Ruggengraat

Daarmee zijn ze volgens de Commissie de ruggengraat van de Europese economie. Dit jaar treedt herstel in bij de mkb's verwacht de Commissie. Hun aantal zal met bijna 1% toenemen en de werkgelegenheid met 0,4%, na twee jaar van dalingen. Maar de crisis is nog niet voorbij en ook de mkb's moeten in een onzeker klimaat opereren.

Week van de mkb's

Deze week is de week van de mkb's in Brussel. De Commissie hoopt dat meer mensen ondernemer worden. "Ze hebben een cruciale rol in het Europese concurrentievermogen", vindt industrie- en entrepreneurcommissaris Antonio Tajani.

Herstel

In 2010 zette het herstel voor de middelgrote en kleinere bedrijven in. Maar dat ging niet gepaard met meer banen. De werkgelegenheid bleef dalen. Microbedrijven (minder dan 10 werknemers) werden minder hard getroffen.

Verschillen zijn groot

De verschillen tussen EU-landen zijn groot. Er is een groep landen waar in 2010 zowel de toegevoegde waarde als de werkgelegenheid toenam. Daaronder waren Oostenrijk, Duitsland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Baanloze groei

In Griekenland, Ierland, Spanje en de Baltische landen namen zowel de toegevoegde waarde als het aantal banen af. Baanloze groei was er onder andere in België, Nederland, Denemarken, Finland, Frankrijk en Italië.

Over Nederland merkt de Commissie op:

  • Aantal bedrijven: MKB's zijn in Nederland goed voor 99,7% van alle bedrijven en leveren 62% van de toegevoegde waarde en 68,2% van de werkgelegenheid in de particuliere sector.
  • Tussen 2008 en 2010, hebben mkb's in Nederland naar schatting 3,8% meer banen geschapen en hun toegevoegde waarde met 9,8% vergroot.
  • In 2011, zal het aantal kleinere bedrijven in Nederland met 1,3% toenemen, de toegevoegde waarde met 4,2% en de werkgelegenheid met 0,9%.
  • Trend: Tussen 2003-2008, schiepen Nederlandse mkb's bijna 450 000 nieuwe banen, een stijging van 2,4% per jaar (EU-gemiddelde: 1.7%).
  • Nederland is koploper als het gaat om 'tweede kans', 'eerst klein denken' en 'internationalisering'.
  • De overheid initieerde vorig jaar op 7 van de 10 kernterreinen voor mkb's nieuwe initiatieven.

Positieve factoren

Het klimaat voor mkb's is tussen 2005 en 2011 merkbaar verbeterd, vindt de Commissie. Vooral de toegang tot de Europese interne markt, ondersteuning door de overheid en de bevordering van ondernemerschap waren positieve factoren. Alleen de toegang tot financiering verslechterde, ondanks initiatieven om dat juist te verbeteren.

Bedrijfsoverdrachten

De Commissie lanceert deze week twee speerpunten in haar mkb-beleid. Bedrijfsoverdrachten moeten gemakkelijker worden gemaakt en ondernemers moeten gemakkelijker een tweede kans krijgen na faillissement.

Tweede kans

Ieder jaar verwisselen 450.000 bedrijven met 2 miljoen werknemers van eigenaar. De Commissie meent dat dat nog te kostbaar en ingewikkeld is. Verder overleeft slecht 50% de nieuwe bedrijven hun eerste vijf jaar. Daarvan is maar in 4% tot 6% sprake van fraude.

Daarom moeten ondernemers gemakkelijk opnieuw een bedrijf kunnen opstarten, vindt de Commissie. Maar nu krijgen ze die tweede kans vaak niet vanwege hun eerdere debacle.

Bron: Het Financieele Dagblad

Naar overzicht

Anderen bekeken

Verwante artikelen

Deel op:

De Jong en Laan - Crisis kost honderdduizenden mkb-banen

(29060x gelezen) | mkb,bedrijfsoverdracht,banen