Nieuws

Datum: woensdag 28 september 2011

Btw-tarief bouw eind deze maand weer omhoog

Het btw-tarief voor onderhouds- en renovatiewerk wordt eind deze maand weer verhoogd van 6% naar 19%. Wat zijn daar de gevolgen van? Het Financieel Dagblad peilt de meningen.

Henk Klein Poelhuis (64), Voorzitter Aannemersfederatie

"Om de bouw te steunen heeft de overheid op 1 oktober 2010 de btw voor bouw- en renovatiewerken verlaagd van 19% naar 6%. De regeling zou op 1 juli van dit jaar stoppen. Dit voorjaar besloot staatssecretaris Frans Weekers de regeling te verlengen tot 1 oktober 2011."

Grote problemen

"Van onze achterban krijgen we signalen dat het opschorten van de btw-verlaging grote problemen geeft voor de continuïteit van die bedrijven. Onze inschatting is dat de werkgelegenheid op termijn terugloopt met 5000 man. Niet alleen door de btw-verlaging, maar ook door de toename van het aantal zzp'ers dat bouwwerkzaamheden uitvoert. Ook bij hen valt omzet weg."

Bouwhonger

"Ik verwacht bouwhonger, zzp'ers zullen koste wat kost opdrachten willen verwerven. De concurrentie neemt toe. Eenpitters zullen bedrijven met personeel van de markt verdringen."

Brandbrief

"De Aannemersfederatie heeft becijferd dat de btw-verlaging extra werk ter waarde van € 3 miljard tot € 3,5 miljard heeft opgeleverd. Weekers zou de gevolgen daarvan in ogenschouw moeten nemen. In plaats van te stellen dat de regeling te veel geld kost, kun je constateren dat het zo'n € 200 miljoen aan extra btw-inkomsten en een toename van de werkgelegenheid heeft opgeleverd. De staatssecretaris zou blij moeten zijn met consumenten die hun geld niet op de bank zetten maar besteden. Dat hebben we hem vorige week geschreven in een brandbrief."

Kleine bedrijven gedupeerd

"Als de btw-verhoging doorgaat, zullen vooral de kleine bedrijven gedupeerd worden. Het gaat nog altijd heel slecht in de bouwnijverheid. Er worden werken aangenomen op een onverantwoord prijsniveau. Er is geen enkele sector in Nederland waar het slechter gaat dan in de bouw."

 

Jeroen van Dijk (36), Directeur Van Dijk Groep

"We wisten dat dit een tijdelijke maatregel was. Als je daar als ondernemer op gaat koersen, ben je verkeerd bezig. De regeling had ook nadelen. De administratieve last was niet kinderachtig. Alle posten moesten gesplitst worden in uren en in materialen."

Geen ramp voor ons

"Het afschaffen van de btw-verlaging is geen ramp voor ons. Er zullen vast wel wat mensen zijn geweest die zich door de btw-verlaging hebben laten verleiden tot een verbouwing. Dat is de doelgroep die het nét wel of nét niet kan doen. Maar om te zeggen dat die 5000 ontslagen veroorzaakt worden door een btw-verhoging gaat wat ver."

Kleinbouw loopt wel door

Ik zou die brandbrief niet hebben geschreven. De kleinbouw loopt ongeacht de hoogte van de btw wel door. Ik geloof echt niet dat die 13% extra belasting op arbeid woningbezitters tegenhoudt om te verbouwen."

Nieuwe opleving van sector

"Er zijn bovendien andere kansen. Wij verwachten dat het afschaffen van de overdrachtsbelasting zal leiden tot een nieuwe opleving van de sector. Door het stimuleren van de verkoop van bestaande woningen stimuleer je ook het aantal verbouwingen. Het belangrijkste is om niet af te wachten op maatregelen van de overheid. Dan ben je een weinig creatief ondernemer."

Echte problemen in nieuwbouw

"Wij kijken vooruit en acquireren daarop. De echte problemen zitten in de nieuwbouw, de grote projecten. Het zou mooi zijn als daar een stimulerende maatregel voor wordt bedacht - een die het consumentenvertrouwen doet toenemen. Er is voldoende geld, het wordt alleen niet uitgegeven."

 

Joep Rats (36), Directeur Bouwend Nederland

"We hebben heel hard gepleit voor verlenging van de regeling. Het liefst hadden we gezien dat deze door zou lopen tot januari, het werd oktober. Dat is de politieke realiteit. Door de verlenging is een goede uitloop mogelijk."

Bestedingseffect was groot

"De tijdelijkheid was de oorzaak dat de regeling een succes werd. Het bestedingseffect was groot. Verbouwingsplannen werden naar voren gehaald. Met het verlagen van de overdrachtsbelasting heeft de overheid opnieuw een grote daad verricht. Dat slaat een brug tussen de ene en de andere regeling. Wat dat betreft zijn we niet ontevreden over het regeringsbeleid. Het is een kwestie van is het glas halfleeg of halfvol? Wij vinden het halfvol, al was een vol glas nog mooier geweest."

Rust en vertrouwen

"De bouwsector is toe aan rust en vertrouwen. Daar zijn al goede maatregelen voor genomen. Bouwend Nederland pleit voor liberalisering van de huursector aan de bovenkant van de markt. Er moet meer doorstroom op de huizenmarkt komen en starters moeten makkelijker aan financiering kunnen komen. Maar dat is politiek. Uiteindelijk gaat het maar om één ding: je moet de kracht uit je eigen bedrijf halen."

Bron: Financieel Dagblad

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Btw-tarief bouw eind deze maand weer omhoog

(29896x gelezen) | btw-tarief bouwbedrijven