Nieuws

Datum: donderdag 12 mei 2011

Bouwend Nederland: opdelen projecten voor gunstig btw-tarief

Bouwbedrijven knippen projecten op om zoveel mogelijk werk binnen de termijn van het gunstige btw-tarief te laten vallen. "Dat is de ruimte die de wet biedt", reageert Bouwend Nederland op deze gang van zaken.

De btw-verlaging van negentien naar zes procent voor arbeid bij renovatie en herstel van woningen geldt tot juni dit jaar. Over projecten die na 1 juli afgerond zijn, moet negentien procent betaald worden. Dit geldt voor het hele project. "Daarom moet ik mijn klanten beloven dat het werk echt op tijd klaar is", zegt directeur-eigenaar Gé Vendrig van Bouwbedrijf Vendrig uit Montfoort. "Als dat niet lukt, dan wordt de klant ineens geconfronteerd met een rekening die veel hoger uit valt."

Volgens bedrijfsleider Hans Groot van Bouwbedrijf Ted Groot in Heerhugowaard is er een alternatief. "Wij knippen projecten gewoon op. Het lopende project om 17 dakopbouwen te plaatsen is verdeeld in het plaatsen van de casco`s, die voor 1 juli worden opgeleverd, en de afwerking. Zo kunnen de klanten voor een deel van het project nog van het lage btw-tarief gebruikmaken, wat ze al snel circa 3.000 euro scheelt."

Ook Vendrig werkt op deze manier. De Belastingdienst laat weten dat splitsen in principe niet mag. "Als een prestatie logischerwijs bij elkaar hoort, mag je het niet uit elkaar trekken. Dat is de regel", zegt woordvoerder Jelle Wijkstra. 

Volgens Hans Wiersma, senior belastingadviseur de Jong & Laan, is het opknippen van projecten wel mogelijk, maar kijkt de Belastingdienst daar kritisch naar. "Het is daarom van belang om je bij de contracten en uitvoering daarvan precies aan de regels te houden. Onvolkomenheden leiden volgens de Belastingdienst tot toepassing van het algemene tarief van 19%."

Bron: Cobouw

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Bouwend Nederland: opdelen projecten voor gunstig btw-tarief

(30867x gelezen) | btw-tarief bouwbedrijven