Nieuws

Datum: dinsdag 6 december 2011

Betere afspraken over kredietaanvragen MKB

Ondernemersorganisatie MKB-Nederland en de drie grootste Nederlandse banken, Rabobank, ING en ABN Amro, hebben de handen ineengeslagen om de kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf veilig te stellen.

Gezamenlijke verklaring

In een gezamenlijke verklaring, die vandaag uitgaat, spreken de partijen het vertrouwen uit dat de banken zich blijven inspannen om het mkb van krediet te voorzien. Met de verklaring lijkt een einde te zijn gekomen aan de loopgravenoorlog tussen het mkb en de banken.

Kredietkraan dicht te draaien

Ondernemers verwijten de banken sinds het uitbreken van de financiële crisis de kredietkraan dicht te draaien. Banken bestrijden dit. Zij wijzen naar overzichten van de Nederlandsche Bank waaruit blijkt dat de kredietverlening in Nederland ook in de economisch zwakke jaren is gegroeid.

Niet elke kredietaanvraag wordt gehonoreerd

MKB-Nederland en de drie banken zeggen in hun verklaring dat de zorgen over "de inspanning die banken leveren om de kredietverlening aan het mkb te waarborgen, zijn weggenomen". Ze waarschuwen dat dit niet betekent dat elke kredietaanvraag wordt gehonoreerd. Lagere economische groei en problemen op de financiële markten kunnen leiden tot minder kredietverlening.

Bankbelasting

Wat dat laatste betreft herhalen MKB-Nederland en de banken dat de overheid geen maatregelen op elkaar moet stapelen die het voor banken lastiger maken geld uit te lenen. Zij spreken zich uit tegen de bankenbelasting die volgend jaar ingaat en het plan belasting te heffen op financiële transacties.

Ondernemerskredietdesk

Er is afgesproken dat er periodiek een overzicht wordt gegeven van de kredietverlening aan het mkb. Verder is een aantal uitgangspunten vastgelegd voor de dienstverleningen van de drie banken aan het mkb. Ondernemers die desalniettemin menen dat hun aanvraag onzorgvuldig is behandeld, kunnen met hun klacht terecht bij de Ondernemerskredietdesk. Deze desk ondersteunt kleine ondernemers ook bij financieringsaanvragen.

Bemiddeld

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) stelt voor dit laatste € 500.000 beschikbaar. Minister van EL&I Maxime Verhagen (CDA) heeft bemiddeld bij de totstandkoming van de gezamenlijke verklaring van MKB en banken.

Bron: Het Financieele Dagblad

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Betere afspraken over kredietaanvragen MKB

(28866x gelezen) | kredietverlening,banken,MKB-Nederland,bedrijfs,bedrijfskredieten