Nieuws

Datum: dinsdag 14 juni 2011

Bedrijven schroeven investeringen weer op

Bedrijven schroeven hun investeringen voor 2011 en 2012 weer op na twee jaar van achteruitgang, met gemiddeld negen procent. Dit blijkt uit berekeningen van ING Economisch Bureau

Groeipercentages
De groeipercentages lopen voor de periode 2011 tot 2012 uiteen van 5 tot 14 procent. De grootste groei voorzien de economen in de transport, groothandel en zakelijke dienstverlening.

Vervanging
Vooral over het doen van vervangingsinvesteringen twijfelen bedrijven niet langer. Ondernemingen in de kapitaalintensieve industrie en groothandel nemen daarin al langer het voortouw, maar bedrijven in andere sectoren sluiten zich nu ook bij hen aan.

'Flinke tegendruk'
De exportgedreven sectoren lopen voorop, op afstand gevolgd door de consumentgerichte sectoren. De horeca en met name de bouw gaan als laatste over tot nieuwe investeringen. "De matige financiële weerbaarheid van de vele kleine bedrijven in beide sectoren zorgt voor flinke tegendruk", aldus ING.

Minder rooskleurig
Na computers en machines maakt het bedrijfsleven ook weer geld vrij voor het vervangen van vervoermiddelen. Investeren in bedrijfsruimte gebeurt volgens de economen nog niet.

Toch ligt het gemiddelde investeringsniveau van begin dit jaar nog ruim een vijfde lager dan in 2008. "De opleving is daarmee minder rooskleurig dan op het eerste gezicht lijkt", aldus de economen.

Bron: Nu Zakelijk

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Bedrijven schroeven investeringen weer op

(30923x gelezen) |  ...