Nieuws

Datum: dinsdag 11 oktober 2011

Bedrijfsleven onderschat invoering SEPA

Veel grote bedrijven en organisaties in Nederland onderschatten de impact en de kosten van SEPA - de harmonisatie van het euro betalingsverkeer in Europa.

Kostenreductie

Daardoor staat SEPA (Single Euro Payments Area) nog beperkt op de managementagenda. Bedrijven laten kansen op kostenreductie liggen en de kans is groot dat ze niet op tijd klaar zijn voor de invoering in 2013.

"Impact invoering SEPA is groot"

"De impact van de invoering van SEPA is groot, zeker voor grote bedrijven en organisaties", stelt Paul Jans van Enigma Consulting. "Veel organisaties denken nog dat SEPA vooral een zaak voor banken is en dat het puur te maken heeft met een nieuwe structuur van het bankrekeningnummer, maar niets is minder waar. De invoering van SEPA heeft serieuze consequenties voor ERP- en betalingssystemen, businessmodel en -processen en voor de communicatie-uitingen naar klanten van elke grote organisatie".

Impactanalyse

De invoering van SEPA kost organisaties veel meer geld dan waar ze nu rekening mee houden. "Uit recent onderzoek bij grote bedrijven is gebleken dat de verwachte kosten na een SEPA impactanalyse een factor vier hoger zijn dan vooraf verwacht", tegelijk biedt de invoering ook de kans om kosten van betalingsverkeer flink te verlagen", stelt Jans

Efficiencyslag maken

"Een organisatie die nu in verschillende eurolanden een kantoor heeft om het lokale betalingsverkeer te verzorgen, kan door SEPA een grote efficiencyslag maken. Door het werk te centraliseren voorkom je dat je in elk land afzonderlijk veel kosten maakt. Maar dan moet je dat nu wel in gang zetten, anders ben je te laat en betaal je straks de hoofdprijs."

Tijd te dringen

Ondertussen begint de tijd te dringen. De invoering van SEPA is wettelijk verplicht, bedrijven en organisaties hebben geen keus. De invoering staat gepland voor 2013. "Dat lijkt wellicht nog ver weg, maar wie dan klaar wil zijn moet in 2012 veel werk verzetten. Om in 2012 actie te kunnen ondernemen, moeten echter dit najaar de plannen worden gemaakt en budgetten worden toegewezen. Dat vergt dus nú actie", aldus Jans.

Bron: Financieel Management

Naar overzicht

Anderen bekeken

Verwante artikelen

Deel op:

De Jong en Laan - Bedrijfsleven onderschat invoering SEPA

(28840x gelezen) | SEPA,betalingsverkeer