Nieuws

Datum: donderdag 5 april 2012

Administratie voor uitzendkrachten verplicht

Sinds 1 maart 2012 zijn de wettelijke mogelijkheden voor het opvragen van de administratie van werkgevers verruimd. Als de Inspectie SZW komt controleren of u werknemers het minimumloon betaalt, moet u voortaan ook informatie verschaffen over uitzendkrachten.

Gegevens verstrekken

In de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) is vastgelegd welke gegevens u aan de Inspectie SZW (de voormalige Arbeidsinspectie) moet verstrekken als de arbeidsomstandigheden worden gecontroleerd. U moet op papier of digitaal de volgende gegevens kunnen aanleveren:

  • de brutobetalingen van het loon;
  • de vakantiebijslag;
  • het aantal daadwerkelijk gewerkte uren.

Niet-werknemers

Voortaan moet u deze gegevens ook kunnen overhandigen voor niet-werknemers (zoals uitzendkrachten en gedetacheerden) die voor uw organisatie werken of hebben gewerkt of van wie de Inspectie SZW dit redelijkerwijs kan vermoeden.

Boete wegens overtreding

Als het uitzend- of detacheringsbureau waarmee u samenwerkt niet aan zijn administratieve verplichtingen voldoet, riskeert u sinds 1 maart 2012 een boete wegens overtreding van de WML. Om hier onderuit te komen, moet u bewijzen dat de betreffende krachten niet voor u werken. Als u veel met uitzendkrachten of gedetacheerden werkt, is het daarom belangrijker dan ooit dat u zich ervan verzekert dat het uitzend- of detacheringsbureau de salaris- en personeelsadministratie op orde heeft.

Bron: Bestuur Rendement

Naar overzicht

Meer weten?

Hendri Meilink

0523-264785
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Administratie voor uitzendkrachten verplicht

(29093x gelezen) | administratie,boete,minimumloon,arbeidsinspectie,uitzendkrachten