Nieuws

Datum: vrijdag 20 april 2012

Accijns op diesel niet gelijkgetrokken met benzine

Dieselrijders kunnen voorlopig opgelucht ademhalen. Een plan om het voordeel op de accijns van diesel ten opzichte van benzine in Europa aan te passen, is donderdag door het Europees Parlement in Straatsburg afgewezen.

Meerderheid Europarlement tegen

Het gaat om een voorstel van de Europese Commissie die het voordeel dat diesel heeft ten opzichte van benzine wil afschaffen uit milieuoverwegingen. Een meerderheid van het Europarlement zit hier niets in. Lidstaten behouden dus het recht om diesel ten opzichte van benzine te bevoordelen, tenzij de EU-landen unaniem tot een ander besluit komen als ze het hebben over aanpassing van belastingtarieven.

Twee criteria

Wel schaarden de Europarlementariërs zich achter het voorstel van het dagelijks bestuur van de EU om het belastingtarief voor brandstoffen en andere energieproducten op twee criteria te baseren: de uitstoot van CO2bij verbranding en het energieniveau van de brandstof.

Vrachtwagentje pesten

Dat vindt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout een goede zaak. Hij vindt het "terecht en volstrekt logisch dat de Commissie nu voorstelt om het belastingsysteem te vergroenen." Volgens hem heeft het parlement te veel naar de autolobby geluisterd door het voordeel voor diesel te behouden. CDA-Europarlementariër Corien Wortmann-Kool is blij met het behoud van het accijnsvoordeel voor diesel. "Dit voorstel leek meer op vrachtwagentje pesten dan het milieu sparen."

Onacceptabele kostenstijging

Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) is blij dat het accijnsplan het niet gehaald heeft. Het wegvervoer zou anders met een 'onacceptabele' kostenstijging te maken hebben gekregen. TLN steunt het nieuwe systeem om de accijns te berekenen, omdat het gebruik van milieuvriendelijke brandstoffen zal toenemen. De organisatie dringt wel aan op een gelijke behandeling van alle typen vervoer, om oneerlijke concurrentie te voorkomen.


Bron: De Telegraaf

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Accijns op diesel niet gelijkgetrokken met benzine

(29525x gelezen) | auto van de zaak,diesel,accijns,Europees Parlement