Nieuws

Datum: vrijdag 8 april 2016

Vergeet btw over plastic niet

Verstrekt u sinds dit jaar tegen een geringe vergoeding plastic tassen aan uw klanten? Dan bent u verplicht hier 21% btw over af te dragen. Vergeet deze niet mee te nemen in uw btw-aangifte.

Verschillende methodes

Neem de verkoop van plastic tassen daarom op als vaste post in uw financiële administratie. De verschuldigde btw over de plastic tas mag u afronden op hele centen. Bijvoorbeeld, voor een plastic tas wordt € 0,35 in rekening gebracht. De verschuldigde btw bedraagt dan: 21/121 x € 0,35 = € 0,06.

U mag ook de btw berekenen over het totale bedrag van de verkoop van de tasjes. Maar let op, de gekozen methode moet u consistent toepassen.

U bepaalt de prijs

Vanaf dit jaar bent u verplicht een klein bedrag te rekenen voor een plastic tas. De plastic tas wordt door de Belastingdienst per 1 januari 2016 namelijk niet meer gezien als verpakkingsmateriaal, maar als afzonderlijk goed. De overheid heeft een richtprijs van € 0,25 per tas vastgesteld, maar u mag uiteindelijk zelf bepalen wat u in rekening brengt.

Het verbod op het gratis verstrekken van plastic tasjes geldt voor winkels, apotheken, horeca, benzinestations, ambulante handel, zoals verkoop huis-aan-huis of op markten, kappers, musea, webwinkels en postorderbedrijven.

  • Tip
    Een tassenverzamelpunt is een goed alternatief voor de verkoop van plastic tassen. Op deze manier kunnen klanten hun tassen hergebruiken. In dit geval is btw-heffing niet aan de orde. Ook mag u nog gratis papieren, stoffen en jute tassen aan klanten verstrekken. Zolang deze maar niet zijn voorzien van een plastic coating of voering.

Naar overzicht

Deel op:

Blogwebsite

Vol ondernemersadvies

Blogwebsite

Lees mee

De Jong en Laan - Vergeet btw over plastic niet

(627x gelezen) | btw,btw-aangifte,plastic,plastictas