Nieuws

Datum: dinsdag 8 december 2015

Wel of geen dienstbetrekking? Belastingdienst biedt hulp

Hoogstwaarschijnlijk gaat de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) per 1 april 2016 verdwijnen. Bereid u hierop voor! De Belastingdienst publiceert steeds meer overeenkomsten die opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen gebruiken.

Voorbeeldovereenkomsten

Als de VAR verdwijnt, is het voor opdrachtgevers en opdrachtnemers mogelijk om te werken met overeenkomsten die door de Belastingdienst zijn opgesteld of beoordeeld. Voordeel van het werken met een dergelijke overeenkomst is dat u als opdrachtgever vooraf zekerheid heeft dat u geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen.U moet dan wel precies volgens de overeenkomst werken.

De lijst met beoordeelde en goedgekeurde overeenkomsten groeit inmiddels gestaag op de website van de Belastingdienst. Mogelijk staan er inmiddels ook overeenkomsten tussen die bij uw bedrijf of organisatie passen.

Markeringen

Sinds kort heeft de Belastingdienst markeringen aangebracht in de algemene modelovereenkomsten en de voorbeeldovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen. De gemarkeerde artikelen mogen niet worden veranderd: deze bevatten de voorwaarden om te bepalen of sprake is van een dienstbetrekking. De niet-gemarkeerde artikelen mag u desgewenst aanpassen of aanvullen, mits dit niet in strijd is met de gemarkeerde artikelen.

Eigen overeenkomst

Wilt u liever werken met een eigen overeenkomst? Dan moet u als opdrachtgever zelf bepalen of er geen dienstbetrekking in het spel is. Om u hierbij te helpen, heeft de Belastingdienst nu een overzicht gepubliceerd van voorbeeldbepalingen.

Eén van de kenmerken van een dienstbetrekking is bijvoorbeeld de gezagsverhouding tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Staat in de overeenkomst dat de opdrachtnemer alle aanwijzingen en instructies moet opvolgen van de opdrachtgever, dan zou dit kunnen duiden op een dienstbetrekking. Staat er daarentegen dat de opdrachtnemer zelf bepaalt hoe hij het werk vormgeeft dan draagt dit bij aan het oordeel 'geen dienstbetrekking'.

Let op!
Werkt u liever met een eigen overeenkomst, zonder dat deze is beoordeeld door de Belastingdienst, dan heeft u geen zekerheid vooraf dat u geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen.

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Wel geen dienstbetrekking

(2230x gelezen) | belastingdienst,VAR,overeenkomsten,voorbeeldbepalingen