Nieuws

Datum: maandag 8 juni 2015

Asscher wil gelijke voorwaarden voor payroller

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft zondag aangekondigd met een nieuwe wet te komen die de arbeidsvoorwaarden van payrollers gelijk trekt met die van mensen in vaste dienst.

Ongewenste ontwikkeling

Zondag kwam de NOS met het nieuws dat er bij 85 procent van de Nederlandse gemeenten payrollers in dienst zijn. Terwijl de overheid juist stopt met het gebruik van payrollers, maken gemeenten er volop gebruik van. Minister Asscher spreekt van een ongewenste ontwikkeling en kondigde zondag een nieuwe wet aan waarin de arbeidsvoorwaarden van flexibele en vaste werknemers worden gelijkgetrokken.

Verantwoordelijkheid uit handen

Bij payrolling geeft een bedrijf de verantwoordelijkheid voor zijn werkgeverschap uit handen en komt het personeel in dienst van een payrollonderneming. Via een payrollconstructie besteedt de inlener juridische en administratieve aangelegenheden uit aan een payrollonderneming, zoals de salarisadministratie, afdracht van sociale premies, contractbeheer en bijvoorbeeld pensioenen. Payrollers vallen vaak onder een andere cao dan die van het bedrijf waar ze worden ingeleend.

Helemaal stoppen

De Abvakabo FNV vindt de wet die Asscher aankondigde niet ver genoeg gaan. Volgens bestuurder Bert de Haas van de vakbond moeten alle overheden en alle grote bedrijven helemaal moeten stoppen met de inhuur van payroll-medewerkers. Mensen die langere tijd hetzelfde werk doen, moeten volgens hem een vast contract aangeboden krijgen.

Bron: Accountancy vanmorgen 

Lees ook de blog: 'Payrollwerknemer beter beschermd'

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Asscher wil gelijke voorwaarden voor payroller

(1438x gelezen) | arbeidsvoorwaarden,payroll,nieuwe wet,payroller