Nieuws

Datum: woensdag 6 mei 2015

Wat is een zakelijke maaltijd?

U kunt onder de werkkostenregeling een zakelijke maaltijd onbelast aan uw werknemers vergoeden of verstrekken. Maar wat is eigenlijk een zakelijke maaltijd?

Tijdelijke verblijfkosten

Voor een aantal vergoedingen bestaan gerichte vrijstellingen. Zo ook voor zakelijke maaltijden. Het vergoeden van deze maaltijden is onbelast. Van een zakelijke maaltijd is allereerst sprake als de maaltijd een onderdeel is van tijdelijke verblijfkosten. Bijvoorbeeld een lunch of diner die buiten de deur wordt genuttigd tijdens een zakelijke bespreking met klanten. Maar ook de maaltijd van uw vertegenwoordiger onderweg of medewerker tijdens dienstreizen.

Meer dan bijkomstig zakelijk karakter

U mag ook onbelast maaltijden vergoeden of verstrekken als er sprake is van een meer dan bijkomstig zakelijk karakter. Dit doet zich voor als uw werknemer door zijn werk tussen 17.00 en 20.00 uur niet thuis kan eten. Denk aan overwerk of werken tijdens koopavonden. Ook bij therapeutisch mee-eten door werknemers in de gezondheids- of welzijnszorg staat het meer dan bijkomstig zakelijk karakter voorop.

Normbedrag

Wat niet onder een zakelijke maaltijd valt, is de boterham op de werkplek of een kantinemaaltijd. Voor maaltijden in bedrijfskantines moet u een normbedrag rekenen van € 3,20 ongeacht of dit nu een ontbijt, lunch of diner betreft. Dit normbedrag min een eventuele eigen bijdrage (maximaal € 3,20) rekent u tot het loon van de werknemer. U mag echter ook de waarde van de maaltijd aanwijzen als eindheffingsloon in de vrije ruimte.

Lunchvergadering

Het normbedrag geldt ook als u iedere dag de lunch regelt voor uw werknemers op het bedrijf. Organiseert u echter een lunchvergadering met uw personeel en heeft deze vergadering een duidelijk zakelijk karakter, dan is de lunch wel onbelast te vergoeden of te verstrekken. Maar let op! Voor het duidelijk zakelijk karakter is meer nodig dan het louter praten over het werk.

Tip
Voor kleine consumpties op de werkplek, zoals vers fruit, het koekje bij de koffie of de vrijdagmiddagborrel op kantoor, geldt een nihilwaardering.

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Wat is een zakelijke maaltijd

(1821x gelezen) | WKR,onbelast vergoed,zakelijke maaltijd