Nieuws

Datum: vrijdag 24 april 2015

Mkb'ers al vijf jaar niet zo positief als nu

Het optimisme onder ondernemers in het midden- en kleinbedrijf groeit. Ze zijn in vijf jaar tijd niet zo positief geweest. Dat stelt het economisch bureau van ING donderdag op basis van een doorlopend onderzoek onder 1.238 directeuren en eigenaren van bedrijven.

Hoogste stand in vijf jaar

De ING Ondernemersindex, een graadmeter voor de financiële resultaten en verwachtingen in het mkb staat op 111 punten. Dat is de hoogste stand in vijf jaar tijd. In het laatste kwartaal van 2014 stond de teller nog op 100 punten. De ondernemers zijn vooral optimistischer over het ondernemersklimaat en de financiële positie van het eigen bedrijf.

Ondernemersklimaat

Bijna twee op de vijf mkb'ers verwacht dat het ondernemersklimaat in de komende twaalf maanden verbetert. Bij de vorige meting gold dit nog voor ruim een kwart van de ondervraagden.

Betere financiële positie

Daarnaast verwacht 37 procent van de respondenten een betere financiële positie in het komende jaar. De helft voorspelt dat de positie gelijk blijft. Ook voorspelt ongeveer 40 procent van de ondervraagden een hogere omzet in de komende twaalf maanden.

Middelgroot

Ondernemers met een middelgroot bedrijf (meer dan vijftig en maximaal 250 werknemers) zijn met een stand van 124 punten positiever dan zzp'ers en kleine ondernemers met maximaal vijftig werknemers. Die laatste groep komt uit op 111 punten.

Boven het gemiddelde

Met name ondernemers in de industrie, zakelijke dienstverlening, groothandel en detailhandel food (verkopers van levensmiddelen en speciaalzaken). De index voor deze sectoren komt boven het gemiddelde uit.

Zorg

Ondernemers die actief zijn in het onderwijs of de zorg zitten juist onder de neutrale stand van 100 punten. "Met name de zorg wordt ook dit jaar nog hard getroffen door hervormingen en bezuinigingen", stelt ING.

Utrecht en Drenthe

Ondernemers in Utrecht en Drenthe zijn het meest positief. De economie in de provincie Utrecht groeide vorig jaar harder dan in de rest van Nederland. Ook dit jaar wordt een bovengemiddelde groei in Utrecht verwacht. Vooral de sectoren zakelijke dienstverlening en ICT trekken stevig aan. En deze sectoren zijn sterk vertegenwoordigd in Utrecht. "Ondernemers in Drenthe profiteren met name van een aantrekkende exportvraag in de industrie, groothandel, transport en logistiek", aldus de analisten.

Friesland

Friese mkb'ers zijn het minst positief. Zij zitten op de neutrale stand van 100 punten. "De belangrijkste oorzaak hiervoor is de sterke aanwezigheid in deze provincie van de zorg en de publieke sector. Twee sectoren die dit jaar nog in zwaar weer verkeren."

Investeringen

Ondanks dat de ondernemers positiever zijn geworden, leidt dit nog niet tot hogere investeringen en meer banen. Een meerderheid verwacht dat de investeringen en de werkgelegenheid in de komende twaalf maanden gelijk blijven. Dat geldt vooral voor de kleine bedrijven. De werkgelegenheid in de middelgrote bedrijven trekt al iets meer aan.

Bedreiging

Concurrentie wordt door de ondernemers het vaakst genoemd als grootste bedreiging. Toenemende wet- en regelgeving wordt daarna het meest genoemd. Tot vorig jaar werd vooral de achterblijvende economische groei als grootste bedreiging gezien. "Nu de economie aantrekt, wordt deze bedreiging minder vaak genoemd."

Bron: NU.nl

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Mkbers al vijf jaar niet zo positief als nu

(1040x gelezen) | mkb,investeringen,Positief,ondernemersklimaat