Nieuws

Datum: donderdag 19 februari 2015

Update WKR: Bedrijfsuitjes en gehuurde parkeerplaatsen buiten werkplek

De in eerste instantie eenvoudige regeling wordt in toenemende mate belast met nadere interpretaties van de Belastingdienst. Zo ook recentelijk. Het betreft twee aandachtspunten voor de praktijk.

1. De belastbaarheid van personeelsfestiviteiten

Personeelsfestiviteiten, zoals bedrijfsfeesten en bedrijfsuitjes, OP de werkplek krijgen in het werkkostenregime een nihilwaardering. Personeelsfestiviteiten BUITEN de werkplek zijn tegen de factuurwaarde (inclusief btw) werkkosten. Deze zijn ofwel onder te brengen in de vrije ruimte van 1,2%, dan wel belast met 80% werkgeverseindheffing.

Kosten splitsen

De Belastingdienst heeft het volgende beleid kenbaar gemaakt. Als een bedrijfsuitje 'in het kader van de dienstbetrekking' plaatsvindt, mogen de kosten worden gesplitst in een gericht vrijgesteld deel (reis- en verblijfkosten, inclusief maaltijden) en in een deel dat als werkkosten kan worden aangewezen ten laste van de vrije ruimte, c.q. belast met 80% werkgeverseindheffing. Het deel dat niet gericht is vrijgesteld zijn onder meer de kosten van een artiest of band tijdens het personeelsfeest.

Voorbeeld
Er is een studiemiddag, die wordt afgesloten met een feest buiten de werkplek. De band Happy go Lucky treedt op: de kosten van de studiemiddag en van het feest (reis- en verblijfkosten, inclusief maaltijden en drank) zijn geen belaste werkkosten, maar gericht vrijgesteld. De gage van Happy go Lucky is dat niet en deze kosten kan de werkgever aanwijzen als werkkosten (die in de 1,2% WKR-ruimte vallen, dan wel belast zijn met 80% werkgeverseindheffing.

De kosten van personeelsfestiviteiten buiten de werkplek die NIET plaatsvinden in het kader van de dienstbetrekking zijn volledig belaste werkkosten. De Fiscus zal nog nader moeten verduidelijken wanneer een personeelsfestiviteit wél - en wanneer niét - plaatsvindt 'in het kader van de dienstbetrekking'. Skiën in het weekend op kosten van de zaak: wel of geen werkkosten?

2. Parkeerkosten buiten de werkplek

Kosten van parkeerplaatsen buiten de werkplek zijn voor werknemers die niet in een auto van de zaak rijden, belaste werkkosten. Hierop geldt de volgende uitzondering.

De Belastingdienst accepteert de externe parkeerplaats toch als een fiscale werkplek wanneer de werkgever mede arboverantwoordelijk is voor die parkeerplaats. Dit betekent dat de werkgever dan een nihilwaardering kan toepassen. Hij moet een (ARBO)zorgplicht hebben, alsmede de mogelijkheid hebben om in te grijpen wanneer arbo-technisch gezien hij actie moet ondernemen. Hij is daarvoor aansprakelijk en de werknemer moet hem daarvoor aansprakelijk kunnen stellen.

Naar overzicht

Meer weten?

Leonie Pongers

053-4810481
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Update WKR Bedrijfsuitjes en gehuurde parkeerplaatsen buiten de werkplek

(1095x gelezen) | werkkostenregeling,WKR,parkeerkosten,bedrijfsfestiviteiten