Nieuws

Datum: woensdag 21 januari 2015

Minder belasting huizenverhuurder in box 3, bij heel lage huur

Sommige huizenverhuurders hebben mogelijk teveel belasting in box 3 betaald. Dat wil zeggen: als de huurinkomsten zo laag zijn, dat ze niet opwegen tegen de last van de vermogensrendementsheffing van 1,2 procent.

Huurinkomsten lager

Begin dit jaar stelde de Hoge Raad de eigenaar van een sociale huurwoning in het gelijk. Hij verhuurt al jaren de woning tegen een door de overheid bepaalde huur. Zijn huurinkomsten uit de woning zijn lager dan het bedrag dat hij jaarlijks aan vermogensrendementsheffing moet betalen (1,2 procent van de woz-waarde). De Hoge Raad vindt het terecht dat bij wijze van uitzondering de belasting wordt verlaagd.

Leegwaarderatio

In principe houdt de Belastingdienst al rekening met situaties waarin een woning wordt verhuurd tegen een gereguleerde, lage huur. Eigenaren mogen met behulp van de zogeheten leegwaarderatio de waarde voor box 3 verlagen met een percentage dat afhangt van de hoogte van de huur. Hoe lager de huurinkomsten, des te lager de waarde waarover zij 1,2 procent moeten betalen.

Geen geld over voor eigenaar

Maar in het onderhavige geval is de huur zo laag als percentage van de woz-waarde dat de huurinkomsten vrijwel volledig opgaan aan vermogensrendementsheffing en er geen geld meer over blijft voor de eigenaar. De eigenaar eiste daarom dat de waarde van de woning zou worden vastgesteld op basis van de veel lagere marktwaarde van de verhuurde woning en niet op basis van de woz-waarde en de enigszins kunstmatige leegwaarderatio. En hij kreeg dus gelijk.

Bron: Z24

Naar overzicht

Meer weten?

Henry Fraterman

0548-537470
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Minder belasting huizenverhuurder in box 3 bij heel lage huur

(1310x gelezen) | huur,huurwoning,woz,belasting