Nieuws

Datum: woensdag 7 januari 2015

Aanpassing op komst in de fiscale eenheid

Het fiscale-eenheidsregime in de vennootschapsbelasting wordt aangepast. Dat maakte het ministerie van Financiën op 17 december 2014 bekend. Hierdoor wordt het op korte termijn mogelijk dat Nederlandse vennootschappen ook in bepaalde 'buitenlandsituaties' een fiscale eenheid met elkaar kunnen vormen.

Fiscale-eenheidsregime 

Het Nederlandse fiscale-eenheidsregime in de vennootschapsbelasting is niet in overeenstemming met het Europese recht. Dat vergt een aanpassing. In de eerste helft van 2015 zal daarom een wetsvoorstel worden ingediend zodat ook in bepaalde 'buitenlandsituaties' een fiscale eenheid tussen Nederlandse vennootschappen mogelijk wordt.

Voorbeeld

Het gaat dan bijvoorbeeld om de situatie dat in Nederland gevestigde zustermaatschappijen met elkaar een fiscale eenheid kunnen vormen als de moedermaatschappij in een andere lidstaat van de Europese Unie is gevestigd. Of de situatie dat een Nederlandse moedermaatschappij ook een fiscale eenheid kan vormen met een Nederlandse kleindochtermaatschappij als de dochtermaatschappij in het buitenland is gevestigd. In dergelijke buitenlandsituaties is nu een fiscale eenheid niet mogelijk.

Beleidsbesluit over omstandigheden

Binnenkort volgt, vooruitlopend op de aanpassing in de vennootschapsbelasting, al een beleidsbesluit waarin wordt aangegeven onder welke omstandigheden in de hiervoor genoemde 'buitenlandsituaties' een fiscale eenheid tussen de in Nederland gevestigde vennootschappen mogelijk is en wat de gevolgen hiervan zijn.

Naar overzicht

Meer weten?

Henry Fraterman

0548-537470
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Aanpassing op komst in de fiscale eenheid

(1065x gelezen) | fiscale eenheid,ministerie van Financiën,buitenlandsituaties