Nieuws

Datum: maandag 1 december 2014

Pensioengeld inzetten voor woningschuld

Werknemers kunnen straks misschien hun hypotheekschuld aflossen met pensioengeld. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken is positief over dit idee.

Goed voor de woningmarkt

Ze heeft dat vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven. Het is volgens haar goed voor de woningmarkt als hypotheekschulden extra worden afgelost. Wel wordt het pensioen dan straks wat minder, maar dat effect is beperkt, verwacht de staatssecretaris. Klijnsma onderzoekt de mogelijkheden verder en laat de Kamer begin volgend jaar meer weten, meldt ze. Het idee is afkomstig van de Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU), een christelijke vakorganisatie voor werkgevers, werknemers en zelfstandigen.

Als een molensteen om de nek

Tweede Kamerlid Carola Schouten van de ChristenUnie reageert positief. Haar partij dringt er al langer op aan werknemers pensioengeld te laten inzetten voor hun hypotheekschuld. 'Dit helpt vooral mensen met een huis onder water. Een hoge hypotheek en restschuld hangt veel mensen als een molensteen om de nek.' Schouten verwacht van het kabinet dat het snel duidelijkheid biedt.

Tegenstander

Pensioen en hypotheken vervlechten is geen goed plan, vindt daarentegen Willem Jelle Berg, bestuurder van CNV Vakcentrale. 'Werknemers met een laag inkomen of werknemers die huren, zullen niet of nauwelijks van de regeling gebruik kunnen maken, maar betalen er wel aan mee. Hun pensioen wordt duurder. Dit tast de solidariteit van het collectieve pensioenstelsel aan.'

Bron: Accountancynieuws

Naar overzicht

Meer weten?

Ron Mulder

0548-537470
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Pensioengeld inzetten voor woningschuld

(1143x gelezen) | Pensioen,woningschuld,hypotheek,aflossen