Nieuws

Datum: woensdag 17 december 2014

Overwerkvergoeding behoort tot loon bij ziekte

Als een werknemer ziek wordt, moet zijn werkgever in de eerste twee ziektejaren minimaal 70% van het loon doorbetalen.

Overwerkvergoeding 

Ook een eventuele overwerkvergoeding valt onder dit loon. Is deze overwerkvergoeding geen vaste vergoeding, dan bepaalt de hoeveelheid overwerkuren van collega's hoeveel loon de werknemer tijdens zijn ziekte moet ontvangen.

Zieke werknemer

Een zieke werknemer heeft volgens de wet recht op minimaal 70% van zijn laatstverdiende loon. Tot dit loon moet zijn werkgever in principe ook eventuele toeslagen rekenen, zoals een bonus of een overwerkvergoeding. Dit geldt alleen niet als dit expliciet is uitgesloten in de cao, het arbeidsvoorwaardenreglement of de arbeidsovereenkomst. Het hof van 's-Hertogenbosch heeft onlangs in een zaak verduidelijkt hoe de werkgever met de overwerkvergoeding om moet gaan.

Bewijs overwerkvergoeding

Heeft een zieke werknemer normaal gesproken recht op een overwerkvergoeding, dan moet hij deze vergoeding volgens het gerechtshof ook ontvangen tijdens zijn ziekte. De werknemer moet dan wel kunnen bewijzen dat hij er recht op heeft. Dit bewijs leveren kan soms lastig zijn, vooral als de overwerkvergoeding geen vaste vergoeding is. Als de collega's van de zieke werknemer collectief hebben overgewerkt, is het aannemelijk dat de werknemer dit ook zou hebben gedaan als hij gezond zou zijn geweest. Dit geldt alleen niet als het collectieve overwerken plaatsvindt om de afwezigheid van de zieke werknemer op te vangen. Wil een zieke werknemer bewijzen dat hij een overwerkvergoeding behoort te ontvangen, dan kan de rechter de werkgever verplichten om aan de werknemer urenlijsten van zijn collega's te tonen.

Bron: Salarisnieuws 

 

Naar overzicht

Meer weten?

Hendri Meilink

0523-264785
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Overwerkvergoeding behoort tot loon bij ziekte

(1204x gelezen) | overwerkvergoeding,overwerkuren,ardbeidsvoorwaarderegelement