Nieuws

Datum: donderdag 4 december 2014

Klijnsma houdt vast aan pensioenplan

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) houdt vast aan haar plan om de pensioenregels volgend jaar strenger te maken.

Knelpunten wegnemen

Dat blijkt uit een brief die ze donderdag aan de Eerste Kamer heeft gestuurd. Volgens Klijnsma moeten ''knelpunten'' in het huidige systeem snel worden weggenomen om te voorkomen dat pensioenfondsen opnieuw in problemen raken.

Verstandige keuze

De Senaat heeft nogal wat reserves over het wetsvoorstel, dat eerder door de Tweede Kamer met ruime steun is aangenomen. Zo vroeg de VVD zich af of het wel nodig is nu nieuwe pensioenspelregels in te voeren, omdat het kabinet ook bezig is met een discussie over het pensioenstelsel op lange termijn. Maar volgens Klijnsma is het toch ''een verstandige keuze'' om de regels nu aan te passen. De toekomstdiscussie kan er voor zorgen dat de regels later nog een keer veranderd moeten worden, schrijft de staatssecretaris.

Buffers

Kern van het wetsvoorstel is dat pensioenfondsen ruimere financiële buffers moeten aanhouden. Daardoor moet worden voorkomen dat de fondsen in de toekomst nogmaals zo krap in hun geld komen te zitten dat ze hun pensioenen moeten korten.

Veel kritiek

Op de nieuwe pensioenregels is veel kritiek. De pensioenfondsen, maar ook de vakbeweging, zijn bang dat de pensioenen daardoor de komende jaren niet meer verhoogd kunnen worden.

Op tijd aannemen

De Eerste Kamer zou het wetsvoorstel eigenlijk volgende week behandelen, maar het debat is uitgesteld omdat de senatoren eerst de brief van Klijnsma wilden afwachten. Waarschijnlijk is de behandeling nu een week later. Lukt dat niet, dan kan het wetsvoorstel niet op tijd worden aangenomen. De nieuwe pensioenspelregels leveren geen bezuiniging op voor de schatkist, maar het gaat wel om een prestigeproject van dit kabinet.

Bron: NU

Door: ANP

Naar overzicht

Meer weten?

Ron Mulder

0548-537470
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Klijnsma houdt vast aan pensioenplan

(952x gelezen) | pensioen,pensioenplan