Nieuws

Datum: dinsdag 2 december 2014

Innovatiebox wordt niet afgeschaft

De innovatiebox wordt niet afgeschaft. Dit laat staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën weten in antwoord op Kamervragen over het bericht dat de G20-landen dicht bij een deal zouden zijn om de ‘Patent Box’ (in Nederland de innovatiebox) af te schaffen.

Afschaffen geen onderwerp van gesprek

Kamerlid Verhoeven van D66 vroeg Wiebes of hij van plan is om de innovatiebox af te schaffen indien de deal over het afschaffen van de Patent Box bereikt wordt tijdens de G20-vergadering. Wiebes: 'De OESO- en G20-landen zijn sinds de aanvang van het Base Erosion & Profit Shifting-project van de OESO met elkaar in gesprek over de vaststelling van een substancecriterium ter beoordeling van belastingregimes voor immateriële activa in verschillende landen. De gesprekken en voorgestelde wijzigingen dienen ter voorkoming van misbruik met dergelijke regimes. Uiteraard is Nederland betrokken bij deze gesprekken. Het afschaffen van deze regimes (en dus ook de Nederlandse innovatiebox) is geen onderwerp van gesprek.

Belangrijk en legitiem instrument

Ook vroeg Verhoeven of Wiebes bereid is, indien de innovatiebox wordt afgeschaft, daarvoor in de plaats een fiscale maatregel in te voeren die investeringen in startups aantrekkelijker  maakt, zoals de Small Enterprise Investment Scheme. Wiebes: 'De innovatiebox wordt niet afgeschaft. Met het Duits-Britse compromis wordt juist erkend dat een innovatiebox een belangrijk en legitiem instrument is om onderzoek en ontwikkeling in Europa te stimuleren.

Aantrekkelijk houden

Nederland streeft naar het behoud van een aantrekkelijke innovatiebox. Voor zover het Duits-Britse compromis ook na de door Nederland gewenste uitwerking leidt tot een beperking van de innovatiebox, dan zal een eventuele vrijval ingezet worden voor het aantrekkelijk houden van het Nederlandse vestigingsklimaat voor het innovatieve bedrijfsleven.'

Bron: Accountancynieuws

Naar overzicht

Meer weten?

Tom Meuleman

06-46098578
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Innovatiebox wordt niet afgeschaft

(1395x gelezen) | investeren,innovatiebox,innovatie,fiscaal,maatregel