Nieuws

Datum: dinsdag 11 november 2014

Wiebes past Innovatiebox aan

In het wetsvoorstel Fiscale verzamelwet 2015 zal staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën een voorstel tot aanpassing van de Innovatiebox doen.

Column

De staatssecretaris meldt dit in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) naar aanleiding van de column 'Het negatieve vennootschapsbelastingtarief' op de website TaxLive. Omtzigt wilde van Wiebes weten of die de mening van auteur Ruud de Smit deelt dat er een lek in de Innovatiebox zit. Volgens de staatssecretaris is dat niet het geval, maar er zou wel sprake kunnen zijn van onduidelijkheid.

Onduidelijkheid Innovatiebox

Wiebes: 'Naar mijn mening bevat de Innovatiebox in de praktijk geen lek. In de situatie waar in de genoemde column op wordt gedoeld, kan wel sprake zijn van een onduidelijkheid over de toepassing van de Innovatiebox. Om de onduidelijkheid en eventuele onwenselijke gevolgen van de toepassing van de Innovatiebox in de beschreven situatie weg te nemen, zal ik in het wetsvoorstel Fiscale verzamelwet 2015 een voorstel tot aanpassing van de Innovatiebox doen.'

Situatie

Het gaat om de situatie waarin een immaterieel activum wordt ontwikkeld in een vaste inrichting in het buitenland en dit activum vervolgens wordt overgebracht naar het hoofdhuis in Nederland. De toerekening van activiteiten en activa aan het hoofdhuis of een vaste inrichting is geen vrije keuze van de ondernemer. Er zijn bij de staatssecretaris geen gevallen bekend waarin de in de column beschreven constructie is toegepast. Ook kan er niet bij voorbaat van worden uitgegaan dat daarmee het in het rekenvoorbeeld geschetste resultaat wordt bereikt.

Kansen en voordelen

Met de aangekondigde maatregelen wordt vooralsnog alleen beoogd een potentieel lek in internationale verhoudingen te dichten. Van een algehele herziening van de fiscale faciliteit lijkt geen sprake. Dat betekent dat de Innovatiebox voor innoverende ondernemers kansen en voordelen kan blijven bieden. De belastingadviseurs van de Jong & Laan kunnen onderzoeken of u gebruik kunt maken van deze stimuleringsmaatregel en kunnen u hierin adviseren.

Lees ook onze whitepaper over de Innovatiebox.

Naar overzicht

Anderen bekeken

Verwante artikelen

Meer weten?

Tom Meuleman

06-46098578
NaN

Stel uw vraag

Onze nieuwsbrief

Onze nieuwsbrief

Schrijf u nu in

Interesse?

Bekijk direct al  onze vacatures

Naar vacatures

De Jong en Laan - Wiebes past innovatiebox aan

(1282x gelezen) | innovatiebox,Wiebes,aanpassing