Nieuws

Datum: dinsdag 25 november 2014

Kabinet pakt uitbuiting goedkope werknemers aan

Het kabinet gaat schimmige constructies met goedkope, vaak buitenlandse werknemers harder aanpakken.

Controle

In vooral de bouw en de tuinbouw werken veel Oost-Europeanen via onderaannemers en vage uitzendbureaus. VVD en PvdA waren het een tijd lang niet eens over de aanpak daarvan, maar nu hebben ze een akkoord. Opdrachtgevers moeten voortaan zorgvuldig controleren of het bureau waarmee ze in zee gaan zich aan de regels houdt en in staat is de cao-salarissen te betalen.

Uitgebuit

Nu komt het nog te vaak voor dat arbeidskrachten worden onderbetaald of uitgebuit. De uiteindelijke opdrachtgever moet daarvoor aansprakelijk gesteld kunnen worden. PvdA-leider Samsom: "Als je van je baas geen loon krijgt, kan je bij de opdrachtgever van je baas alsnog je loon krijgen." Oorspronkelijk wilde minister Asscher dat de hoofdopdrachtgever in alle gevallen aansprakelijk zou zijn voor alles wat er mis gaat in de keten van onderaannemers. Dat ging de VVD te ver.

Onderzoek instellen

Daarom staat in het nieuwe voorstel precies omschreven wat opdrachtgevers moeten doen om die aansprakelijkheid te vermijden. Ze moeten alleen gecertificeerde bedrijven inhuren en bij signalen van onderbetaling of uitbuiting meteen een onderzoek instellen. De VVD hoopt dat kleine bonafide bedrijven zo niet langer weggeconcurreerd worden door louche bedrijfjes.

Bron: NOS

Naar overzicht

Meer weten?

Johan Evers

0546-660760
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Kabinet pakt uitbuiting goedkope werknemers aan

(1134x gelezen) | Arbeidskracht,buitenlands,opdrachtgever