Nieuws

Datum: woensdag 5 november 2014

Eindejaarsrun op fiets van de zaak

Het aantal werknemers dat een beroep doet op de fietsregeling via de werkgever is de afgelopen maanden fors gestegen. De regeling waarmee werknemers belastingvrij (namelijk uit hun bruto salaris) een fiets kunnen aanschaffen stopt op 1 januari.

Laatste moment

Veel mensen willen er op het laatste moment nog gebruik van maken, waardoor de vraag naar fietsen flink is toegenomen. Bij Nationale Fiets Projecten, dat zich volledig richt op de verkoop van fietsen met de speciale regeling, is het aantal aanvragen met 60 procent gestegen.

Stijging

Volgens cijfers van de Bovag werden in 2013 ongeveer 200.000 van de 1 miljoen verkochte fietsen verkocht via de fietsregeling. Dit jaar zou het aandeel fietsen dat via de werkgever wordt verkocht nog veel groter zijn.

Extra personeel

Nationale Fiets Projecten (NFP) verwerkt voor 5.000 werkgevers de aanvragen van werknemers voor onbelaste fietsen. Bij NFP werden in oktober 60 procent meer aanvragen voor een fiets van de zaak verwerkt dan in oktober 2013. In september was er al een stijging van 25 procent. Voor november verwacht directeur Bob Dijksma een nog veel grotere groei. "We hebben al extra personeel in moeten huren om alle aanvragen te kunnen verwerken."

Pieken voor de dip

Fietsenwinkel.nl, de grootste Nederlandse fietsenverkoper, ziet een flinke toename in het aantal verkochte fietsen. Volgens CEO Bastiaan Hagenouw krijgt de online-fietsenwinkel dagelijks veel telefoontjes van mensen met vragen over het einde van de regeling. Chris Jacobs, eigenaar van de Profile fietsenwinkel in Heerenveen, zegt dat de drukte betekent dat volgend jaar met een dip zal beginnen. "Nu de speciale regeling er nog is, moet ik echt gaan pieken. De eerste maanden van volgend jaar zullen moeilijk worden."

Bedrijfsfitness en kerstpakkketten

Werkgevers kunnen volgend jaar nog wel fiscaal voordelige fietsen aanbieden. Dat moet dan gebeuren onder de werkkostenregeling, die vanaf 1 januari voor alle werkgevers verplicht wordt. Onder die regeling kunnen werkgevers onbelast vergoedingen geven aan hun werknemers, als het bedrag onder 1,2 procent van de totale loonkosten blijft. Die vergoedingen kunnen fietsen zijn, maar ook bijvoorbeeld personeelsfeestjes, kerstpakketten of bedrijfsfitness. Doordat werkgevers zelf mogen bepalen wat ze belastingvrij aanbieden, is de kans groot dat bij veel bedrijven de voordelige fietsen buiten de boot vallen.

Nieuw businessmodel

Fietsenwinkel.nl en NFP maken al nieuwe afspraken met werkgevers om de voordelige fiets door te zetten binnen de werkkostenregeling. Fietsenwinkel.nl verwacht desondanks een halvering van het aantal fietsen dat voordelig via de werkgever wordt gekocht. "Daarom studeren we op een compleet nieuw businessmodel", zegt directeur Dijksma van NFP.

Hypocriet beleid

De Bovag spreekt van hypocriet beleid. "Terwijl staatssecretaris Mansveld 5 procent meer woon-werkverkeer op de fiets wil, schaft Wiebes de bedrijfsfietsregeling af", aldus een woordvoerder.

Bron: NOS

Naar overzicht

Meer weten?

Leonie Pongers

053-4810481
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Eindejaarsrun op fiets van de zaak

(1912x gelezen) | Werkkostenregeling,WKR,Fiets,zaak,fietsregeling