Nieuws

Datum: donderdag 16 oktober 2014

Wiebes: Autobrief 2.0 komt pas medio 2015

Het kabinet neemt voorlopig nog even geen besluit over een aanpassing van de autobelastingen. Dat blijkt uit een Kamerbrief over de stand van zaken m.b.t. tot de zogeheten ‘Autobrief 2.0’. Wiebes laat weten dat die niet dit kwartaal, maar pas medio 2015 komt.

Wijzigingen BMP en MRB 

Wiebes was de afgelopen weken bezig te kijken naar wijzigingen van de aanschafbelasting (BPM) en de motorrijtuigenbelasting (MRB). Hij heeft nu besloten de autobelastingen mee te nemen bij het overleg met partijen in de Tweede Kamer over een herziening van het belastingstelsel. Daarover is donderdagochtend het eerste overleg voorzien op het ministerie van Financiën.

Aanscherping eisen 

Het uitstel betekent dat Wiebes wel voor de zomer van volgend jaar komt met een aanscherping van de eisen voor gunstige fiscale behandeling van zuinige auto's. Die aanscherping geldt voor 2016. Begin 2017 moeten de nieuwe autobelastingen dan ingaan. Wiebes meldt in de brief ook dat het kabinetsbeleid om mensen aan te moedigen auto's te rijden die weinig CO2 uitstoten zeker effect heeft gehad. De CO2-uitstoot van nieuwe auto's is in Nederland de laagste in Europa en het aandeel (semi-) elektrische auto's het hoogste.

Bredere draagvlakpeiling 

In de brief van vandaag laat Wiebes weten dat hij ervoor gekozen heeft de autobelastingen mee te nemen in een bredere draagvlakpeiling rond de stelselherziening. 'Dat betekent dat ik de Autobrief 2.0 niet, zoals ik eerder heb toegezegd, dit kwartaal aan uw Kamer kan aanbieden, maar medio 2015,' aldus de staatssecretaris.

Uitstel vereist wetswijzigingen

Wiebes: 'Dit uitstel vereist enkele wetswijzigingen voor het tussenjaar 2016. Zonder deze noodzakelijke aanpassingen zouden de verlaagde bijtellingspercentages voor elektrische voertuigen en de vrijstelling in de MRB voor zeer zuinige auto's in 2016 komen te vervallen. Verder vereisen de snelle technologische ontwikkelingen op het terrein van CO2-uitstoot net als de afgelopen jaren een aanscherping voor het jaar 2016 om de belastinginkomsten op peil te houden en meer marktverstoring te voorkomen.

Tijdig voorbereiden

Om zich tijdig te kunnen voorbereiden op wijzigingen in de autobelastingen in 2016 hebben de autorijder en de autobranche echter eerder duidelijkheid nodig dan rond de zomer van 2015. Daarom belooft Wiebes op korte termijn met een nota van wijziging op het Belastingplan 2015 met noodzakelijke aanpassingen voor het tussenjaar 2016 te komen. Bovendien moet de beoogde fiscale stimulering voor 2016 in lijn worden gebracht met de maatschappelijk breed gedragen afspraken voor de mobiliteitssector uit het SER-energieakkoord. Het kabinet kiest voor een nota van wijziging zodat de branche voldoende voorbereidingstijd krijgt voor 2016.'

Bron: Accountancynieuws

Naar overzicht

Meer weten?

Leonie Pongers

053-4810481
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Wiebes Autobrief 2 0 komt pas medio 2015

(1497x gelezen) | Autobrief 2.0,motorrijtuigenbelasting,autobelasting,bpm,mrb