Nieuws

Datum: maandag 6 oktober 2014

Verhuurders kunnen lening krijgen voor energiebesparende renovatie

Verhuurders kunnen in aanmerking komen voor een lening met lage rente als zij tenminste 5 woningen willen renoveren tot zeer energiezuinige woningen.

€75 miljoen 

Minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) stelt hiervoor € 75 miljoen aan leningen beschikbaar. De regeling en voorwaarden van het 'Fonds energiebesparing huursector' (FEH) zijn vandaag gepubliceerd in de Staatscourant. Het 'Fonds energiebesparing huursector' is een onderdeel uit het Woonakkoord dat in februari 2013 werd gesloten en is later opgenomen in het Energieakkoord.

Renovatie leidt tot beter energielabel

Om in aanmerking te komen voor de lening moet de verhuurder tenminste 5 woningen renoveren door middel van energiebesparende maatregelen. De sociale huurwoningen van woningcorporaties moeten na renovatie minimaal energielabel A+ hebben en tenminste 4 energielabelstappen zijn verbeterd. Voor de huurwoningen van overige verhuurders en de 'vrije sector huurwoningen' van woningcorporaties geldt dat ze na renovatie minimaal energielabel A moeten hebben en tenminste 3 energielabelstappen zijn verbeterd.

Investeringen door het fonds

Met de leningen kunnen verhuurders 25% van het renovatieproject financieren. In totaal kunnen de gefinancierde projecten tot 300 miljoen aan investeringen van verhuurders leiden. Woningcorporaties kunnen vanaf 6 oktober 2014 gebruik maken van het fonds. Overige verhuurders kunnen vanaf 17 november 2014 een lening aanvragen. De aanvragen kunnen worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die deze regeling namens minister Blok zal uitvoeren.

Combinatie lening en subsidieregeling

Op 1 juli 2014 ging de subsidieregeling ! van € 400 miljoen voor energiebesparing sociale huursector (STEP) open. Verhuurders van 'sociale' huurwoningen mogen de subsidie en lening combineren indien voldaan wordt aan de voorwaarden van beide regelingen.

Goed voor huurders en bouwsector

De huurder heeft na de renovatie een energiezuinigere woning met een hoger wooncomfort. Door de energiebesparende maatregelen gaan de woonlasten omlaag en gaat het woongenot van de huurder omhoog. De regeling geeft door de aanpassingen van de woningen ook een impuls aan de werkgelegenheid in de bouwsector.

Opdrachtgever(s)

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voert de regeling Fonds energiebesparing huursector (FEH) uit in opdracht van de minister voor Wonen en Rijksdienst en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Bron: RVO

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Verhuurders kunnen lening krijgen voor energiebesparende renovatie

(965x gelezen) | lening,Energiebeparende,renovatie,FEH