Nieuws

Datum: maandag 20 oktober 2014

Veel veranderingen in pensioenwereld volgend jaar

In de pensioenwereld gaat volgend jaar veel veranderen. Dat komt door twee belangrijke nieuwe wetten die op 1 januari 2015 van kracht worden.

Schaduwkanten

Volgens het kabinet zullen die ervoor zorgen dat de pensioenfondsen straks in veiliger vaarwater komen en dat de pensioenpremies fors omlaaggaan. Maar er zijn ook schaduwkanten.

Eerste pensioenwet 

Met de eerste nieuwe pensioenwet is het parlement al eerder dit jaar akkoord gegaan. Die houdt in dat werknemers voortaan minder belastingvrij opzij kunnen leggen voor hun oude dag. Volgens het kabinet kan de jaarlijkse pensioenopbouw wel wat worden verlaagd, omdat iedereen voortaan toch later met werken stopt. Er is dus meer tijd om voor het pensioen te sparen. De schatkist profiteert van deze ingreep, want die levert jaarlijks bijna 3 miljard euro op. Dat is de grootste besparing uit het regeerakkoord.

Tweede wet op pensioengebied 

De tweede wet op pensioengebied is donderdag met ruime meerderheid door de Tweede Kamer aangenomen. Naast de regeringspartijen VVD en PvdA en de 'bevriende' oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP stemden ook GroenLinks en het onafhankelijk Kamerlid Roland van Vliet voor.

Senaat

Over het draagvlak in de Senaat, die de wet nog moet behandelen, hoeft staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) zich dan ook geen zorgen te maken. Dat is wel eens anders, want in de Eerste Kamer heeft de regeringscoalitie geen meerderheid.

Nieuwe spelregels

De tweede pensioenwet bevat nieuwe spelregels waaraan pensioenfondsen zich moeten houden. Die worden een stuk strenger dan nu. Fondsen moeten hogere financiële buffers gaan aanhouden. Daardoor kunnen ze hun pensioenen niet meer zo makkelijk ieder jaar aan het prijspeil aanpassen.

Aanscherping nodig 

Volgens het kabinet is deze aanscherping nodig om te voorkomen dat de pensioenfondsen in de toekomst weer in problemen raken. Veel fondsen zagen zich afgelopen jaren gedwongen hun pensioenen te verlagen.

Daling pensioenpremies 

Samen moeten de twee pensioenwetten zorgen voor een daling van de pensioenpremies. Volgens het Centraal Planbureau kunnen die met 4,5 miljard euro omlaag. Of die berekening uitkomt is afwachten. De pensioenpremies worden niet vastgesteld door de overheid, maar door de pensioenfondsen. Die worden bestuurd door de werkgevers en bonden. En vooral de bonden zijn niet bepaald enthousiast over alle veranderingen.

Bron: Accountancynieuws

Naar overzicht

Meer weten?

Ron Mulder

0548-537470
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Veel veranderingen in pensioenwereld volgend jaar

(1154x gelezen) | Pensioenpremies,pensioenwet,pensioen