Nieuws

Datum: dinsdag 7 oktober 2014

Kabinet heeft haast met invoering wetsvoorstel Modernisering VpB-plicht overheidsondernemingen

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft in een brief aan de Eerste Kamer duidelijk gemaakt waarom er noodzaak is haast te maken met het wetsvoorstel Modernisering vennootschapsbelastingplicht overheidsondernemingen.

Modernisering VpB-plicht 

De Europese Commissie is begonnen met een onderzoek naar mogelijke staatssteun als gevolg van de huidige vormgeving van de VpB-plicht voor overheidsondernemingen. Hiermee heeft de Commissie een duidelijk signaal afgegeven dat haast dient te worden gemaakt met de modernisering van de VpB-plicht voor overheidsondernemingen, aldus Wiebes.

Staatssteun

In het besluit tot opening van de formele onderzoeksprocedure heeft de Commissie voorlopig geconcludeerd dat er in de huidige Wet VPB 1969 sprake is van bestaande staatssteun voor overheidsondernemingen in Nederland die niet verenigbaar meer is met de interne markt. Indien de definitieve conclusie van de formele onderzoeksprocedure vergelijkbaar is met deze voorlopige conclusie, zal de huidige Wet VPB moeten worden aangepast en zal alle onrechtmatige 'steun' die gegeven wordt in de periode tussen de definitieve conclusie en de aanpassing van de Wet dienen te worden teruggevorderd.

Harde datum

In de ogen van kabinet is 1 januari 2016 een harde datum voor de Commissie. Indien de Wet VPB dan nog niet is aangepast is, zullen alle overheidsondernemingen de vanaf dat moment de door hen verkregen steun, in de vorm van de vrijstelling voor de vennootschapsbelasting, met wettelijke rente moeten terugbetalen. Het kabinet acht dat allerminst een aantrekkelijk scenario. Daarnaast acht het kabinet een zo lang mogelijke implementatieperiode van zeer groot belang. Tijdens deze implementatieperiode hebben zowel belanghebbenden als de Belastingdienst de gelegenheid om de implicaties van het wetswijziging te inventariseren, de administratieve systemen en de organisatie op orde te krijgen alsmede (voor)overleg te voeren over eventuele fiscale vraag- en discussiepunten.

Bron: Accountancynieuws 

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Kabinet heeft haast met invoering wetsvoorstel Modernisering VpB plicht overheidsondernemingen

(1005x gelezen) | Wiebes,Wetsvoorstel Modernisering VpB-plicht,VpB-plicht