Nieuws

Datum: maandag 29 september 2014

Eén pensioenregeling voor metaal- en technieksectoren

Vakbonden en werkgevers in de sectoren Metaal & Techniek en Metalektro zijn het eens over een nieuwe pensioenregeling voor de pensioenfondsen PMT en PME. Beide bedrijfstakken krijgen vanaf 2015 dezelfde pensioenregeling.

Eén pensioensregeling 

Dat betekent één pensioenregeling voor 540.000 werknemers bij 34.000 ondernemingen. Alle partijen gaan het principeakkoord met een positief advies ter goedkeuring voorleggen aan de leden. Dat maakten zij vrijdag bekend.

Voordelen

'Eén pensioenregeling voor beide technieksectoren biedt veel voordelen. Wie in de techniek van baan wisselt, gaat regelmatig van de ene naar de andere sector. Als je pensioenregeling dan hetzelfde blijft, is dat wel zo prettig', aldus bestuurder Jos Brocken van FNV Metaal. CNV Vakmensen spreekt in dat verband van een 'historisch akkoord'. Partijen zeggen erin te zijn geslaagd een goede regeling af te spreken, ondanks dat de mogelijkheden daartoe beperkter zijn geworden door de nieuwe wet- en regelgeving.

Stapsgewijze verlaging

Het akkoord voorziet in een stapsgewijze verlaging met in totaal 1000 euro van het deel van het salaris waarover geen pensioen wordt opgebouwd (de zogenoemde franchise). 'Dat is vooral gunstig voor de werknemers met een lager inkomen, veelal de zware beroepen, en voor jongeren. Zij bouwen straks over een groter deel van hun salaris pensioen op. Met deze afspraken verzachten we de gevolgen van de nieuwe wetgeving'', zegt CNV-onderhandelaar Peter de Jong.

Stabiel houden

Afgesproken is ook de pensioenpremie voor ten minste vijf jaar stabiel te houden. 'Daardoor weten werkgevers waar ze aan toe zijn. De komende jaren hoeven ze zich niet langer zorgen te maken over een stijging van de pensioenlasten, die een belangrijk onderdeel vormen van de totale loonkosten. In deze onstuimige economische omstandigheden is dat een hoofdbreken minder'', zegt onderhandelaar Ron Follon van werkgeversorganisatie FWT hierover.

Bron: Accountancynieuws

Naar overzicht

Anderen bekeken

Meer weten?

Ron Mulder

0548-537470
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Een pensioenregeling voor metaal en technieksectoren

(979x gelezen) | pensioenregeling,metaal-en technieksectoren