Nieuws

Datum: donderdag 14 augustus 2014

Economie groeit 0,5%

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 0,5% gegroeid ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar.

Bestedingen

Dat meldt het CBS. De groei is vooral te danken aan de export. Consumenten gaven evenveel uit als vorig jaar. Bestedingen aan duuzame consumptiegoederen en in de horeca zitten voor het eerst sinds lange tijd wel weer in de lift.

Export

Vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar bedraagt de groei 0,9%. De groei, die in lijn lag met de verwachtingen van economen, is volgens de onderzoekers vooral te danken aan de export. Aardgas en olieproducten werden minder uitgevoerd. Basismetaal en metaalproducten, machines en installaties werden echter meer uitgevoerd. Ook voerde Nederland aanzienlijk meer landbouwproducten uit.

Investeringen

Hogere investeringen bij droegen eveneens bij aan de groei. De consumenten gaven niet meer uit dan een jaar eerder, de overheidsconsumptie gaf een fractie meer uit. Consumenten gaven wel meer geld uit in de horeca en aan kleding, elektronica, huishoudelijke apparaten en auto's. Bedrijven gaven vooral meer uit aan machines en computers.Met deze groei blijft Nederland uit de recessie. In het eerste kwartaal van dit jaar kromp onze economie nog met 0,4%. De achteruitgang in het eerste kwartaal werd vooral veroorzaakt door minder gasverbruik als gevolg van de zachte winter. Er werden minder auto's verkocht omdat de verkopen naar voren waren gehaald wegens fiscale redenen.

Bron: Accountancynieuws

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Economie groeit 0,5%

(20727x gelezen) | groei,investeringen,export,kwartaalcijfers,cbs