Nieuws

Datum: woensdag 6 augustus 2014

Bankloket voor erfgenamen geopend

Nabestaanden kunnen voortaan makkelijker nagaan of een overleden familielid nog een spaartegoed heeft bij een bank. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft dinsdag een digitaal loket geopend voor zogeheten 'slapende tegoeden'.

Zoektocht

Het loket is bedoeld voor erfgenamen die er geen zicht op hebben bij welke bank(en) de overledene tegoeden aanhield. Tot nu toe verliep de zoektocht naar deze tegoeden doorgaans via de notaris en een ingewikkeld administratief systeem.

Slapende tegoeden

Bij slapende tegoeden gaat het vaak om inactieve bankrekeningen waarbij de bank bijvoorbeeld door verhuizing het contact met de klant is verloren. Ook kan het gaan om actieve rekeningen waarvan de erfgenaam niet weet dat ze bestaan.

Navraag naar tegoeden

Het idee achter het loket is dat iedereen op één plek digitaal navraag kan doen naar alle tegoeden die op naam staan van de overledene, stelt de NVB. Op dit moment hebben achttien banken zich aangesloten bij het loket, waaronder ABN Amro, ING, Rabobank, SNS, Credit Europe Bank en Delta Lloyd Bank.

Buitenland

Spaartegoeden in het buitenland kunnen niet via het loket worden achterhaald. "Als tante Agathe nog een potje in Zwitserland had, wordt dat hier niet zichtbaar", zegt een woordvoerder van de bankenkoepel. Het is volgens hem niet bekend hoeveel slapende tegoeden er precies zijn in Nederland.

Verjaart tegoed

Wettelijk verjaart een slapend tegoed na twintig jaar. Maar volgens de NVB negeren banken deze regel en keren ze de slapende tegoeden in de praktijk altijd uit.

Bron: Accountant

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Bankloket voor erfgenamen geopend

(1261x gelezen) | overlijden,erven,Spaartegoed,familielid,bankrekening