Nieuws

Datum: donderdag 3 juli 2014

Voorstellen indienen voor Energielijst en Milieulijst 2015

U kunt tot 1 september 2014 één of meerdere voorstellen indienen voor de Energielijst en Milieulijst van 2015.

Innovatieve en energievriendelijke investeringen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) past deze lijsten jaarlijks aan. Op de Energielijst staan zo'n 165 innovatieve en energievriendelijke investeringen waarin ondernemers fiscaal voordelig kunnen investeren via de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). Op de Milieulijst staan jaarlijks zo'n 350 innovatieve en milieuvriendelijke investeringen waarin ondernemers fiscaal voordelig kunnen investeren via de regelingen Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil).

Criteria

De voorstellen worden getoetst aan een aantal criteria. Zo is EIA-voordeel niet bedoeld voor technieken die zichzelf in korte tijd terugverdienen. Pas bij een terugverdientijd van vijf jaar of langer is, volgens Europese afspraken, EIA-voordeel toegestaan. Het ministerie van Economische Zaken (EZ) moderniseert het energiebeleid. RVO.nl is daarom vooral op zoek naar technieken die aansluiten bij de in het nieuwe energiebeleid genoemde thema's.

Terugverdientijd minimaal 5 jaar

MIA\Vamil-voordeel is niet bedoeld voor technieken die zichzelf in korte tijd terugverdienen. Pas bij een terugverdientijd van vijf jaar of langer is, volgens Europese afspraken, MIA\Vamil-voordeel toegestaan. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) moderniseert het milieubeleid. RVO.nl is daarom vooral op zoek naar technieken die aansluiten bij de in het nieuwe milieubeleid genoemde thema's.

EIA

Tot 31 augustus 2014 kunnen bedrijven één of meerdere voorstellen indienen voor de nieuwe Energielijst van 2015. Via de EIA kunnen bedrijven de fiscale winst verlagen. U mag 41,5% van het investeringsbedrag waarvoor u een EIA-verklaring hebt ontvangen van de fiscale winst aftrekken. Door de verlaging van de fiscale winst betalen bedrijven minder belasting. Het netto EIA-voordeel is ongeveer 10% van de investeringskosten. Dit levert een rente- en liquiditeitsvoordeel op.

MIA/Vamil

Via de MIA kunnen bedrijven de fiscale winst verlagen. Tot 36 procent van de kosten van de milieu-investering mogen zij in mindering brengen op de fiscale winst. Met de Vamil kunnen bedrijven 75 procent van een investering op een willekeurig moment afschrijven. Door sneller afschrijven vermindert de fiscale winst en betalen bedrijven minder belasting in dat jaar. Dit levert een rente- en liquiditeitsvoordeel op.

Voorstellen

Tot 1 september 2014 kan het bedrijfsleven voorstellen indienen voor de nieuwe Milieulijst van 2015. RVO.nl past de Milieulijst jaarlijks aan. Dit is vooral interessant voor leveranciers van innovatieve milieutechnieken. Opname van die technieken op de Milieulijst kan de marktintroductie versnellen.

Opdrachtgever(s)

Rijkdienst voor Ondernemend Nederland voert de EIA en de MIA\Vamil uit in opdracht van respectievelijk het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Bron: Accountancynieuws

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Voorstellen indienen voor Energielijst en Milieulijst 2015

(1127x gelezen) | Milieulijst,energielijst,EIA,MIA\VAMIL