Nieuws

Datum: donderdag 3 juli 2014

Duidelijkheid over werkkostenregeling!

De werkkostenregeling (wkr) gaat per 1 januari 2015 definitief door. Dat blijkt uit een brief van Staatssecretaris Wiebes van Financiën aan de Tweede Kamer. Ook maakte hij enkele wijzigingen rondom de wkr bekend.

Definitieve invoering

Ondernemers hadden in 2014 nog de keuze voor de overgangsregeling (lees: oude regeling van vergoedingen en verstrekkingen). Het was lang onduidelijk of deze keuzeperiode zou worden verlengd. Nu is duidelijk dat dit niet het geval is. Per 1 januari 2015 moet elke ondernemer de wkr toepassen.

Wijzigingen wkr

Staatssecretaris Wiebes heeft enkele wijzigingen voorgesteld in de brief. Het gaat om de volgende wijzigingen:

  • Beperkte introductie noodzakelijkheidscriterium. Voor gereedschappen, computers en mobiele communicatiemiddelen gaat het noodzakelijkheidscriterium gelden. Dit betekent dat ze belastingvrij zijn als de werknemer ze nodig heeft voor zijn werk.

  • Jaarlijkse afrekensystematiek. U hoeft nog maar één keer per jaar te toetsen of u de vrije ruimte overschrijdt en belasting moet betalen.

  • Concernregeling. Het wordt mogelijk om de wkr voor een heel concern toe te passen.

  • Vrijstelling voor branche-eigen producten. Er komt een gerichte vrijstelling voor personeelskortingen. Dit houdt in dat de oude kortingsregeling van 20% korting, met een maximum van € 500 per jaar, blijft bestaan.

  • Wegnemen onderscheid vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen. Voor een aantal werkplekgerelateerde zaken geldt alleen een nihilwaardering als ze ter beschikking zijn gesteld. Er komt nu ook een vrijstelling voor vergoedingen en verstrekkingen.

  • Het forfait wordt verlaagd van 1,5% naar 1,2%.

Deze voorstellen zullen met Prinsjesdag 2014 worden ingediend. Uiteraard moeten de Tweede en Eerste Kamer nog akkoord gaan met de voorgestelde wijzigingen.

Wkr toepassen

Bij het toepassen van de wkr is het verstandig dat u zich goed voorbereidt. U moet namelijk uw financiële administratie en loonadministratie aanpassen op de werkkostenregeling. Vaak is het ook raadzaam om arbeidsvoorwaarden aan te passen. Wij helpen u graag op weg en organiseren daarom trainingen over de wkr, waarin we natuurlijk ook de laatste wijzigingen meenemen.

Training wkr

De trainingen vinden plaats in september. U leert hoe u de wkr correct toepast en hoe u het meest uit deze regeling haalt. Ook delen we allerlei handige tips en worden alle ins-and-outs over de werkkostenregeling verduidelijkt. Wilt u zich aanmelden voor een van deze trainingen? Dat kan via deze aanmeldpagina.

We geven u graag alvast wat informatie. Door op onderstaande links te klikken, kunt u onze whitepaper werkkostenregeling en het stappenplan werkkostenregeling downloaden. Het stappenplan helpt u bij de eerste inventarisatie om te zien wat de wkr voor u betekent.

 

Naar overzicht

Verwante artikelen

Meer weten?

Leonie Pongers

053-4810481
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Duidelijkheid over werkkostenregeling

(3410x gelezen) | werkkostenregeling,WKR,wijzigingen,training