Nieuws

Datum: dinsdag 20 mei 2014

TNO: flexarbeid groeit naar 30% in 2020

Het aantal mensen dat werkt via een flexibel contract zal komende jaren verder toenemen. In 2020 zal het personeelsbestand van organisaties voor 30% uit flexkrachten bestaan. Dit blijkt uit een onderzoek van TNO onder 900 ondernemingen in opdracht van de ABU.

De flexibele schil

n 2007 omvatte 'de flexibele schil' van bedrijven gemiddeld ongeveer 20% van hun personeel, vorig jaar 25% en naar verwachting is dat in 2020 30%, schrijven de onderzoekers op basis van een enquête bij ruim 900 bedrijven.

Eén op de drie werkenden flexwerker

Het percentage ondernemingen dat flexibele contracten zegt in te zetten, is sinds 2007 wel licht afgenomen. De toename van het aantal flexkrachten wordt daarom vooral verwacht bij bedrijven die nu al met zzp'ers, uitzend- of oproepkrachten werken.

Sociaal stelsel aanpassen

ABU-directeur Jurriën Koops waarschuwt voor de gevolgen van deze toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt. 'Als straks één op de drie werkenden flexibel aan de slag is, dan moeten wij met z'n allen goed nadenken hoe we Nederland hierop inrichten. We moeten ons sociale stelsel aanpassen aan die veranderende arbeidsmarkt in plaats van andersom. Dat heeft consequenties voor de inrichting van pensioenen, opleidingsfaciliteiten, sociale zekerheid en cao's.'

Meer flex in financiële sector

De laatste jaren is het aandeel vaste krachten in vrijwel alle sectoren afgenomen. Alleen in de vervoerssector signaleerde TNO een kleine toename van het aandeel vaste contracten, maar de verwachting is dat komende periode ook hier sprake zal zijn van een terugloop. Vooral in de zorg en in de financiële wereld wordt op een grote toename van de flexibele schil van bedrijven gerekend. In de horeca, waar nu al meer dan de helft van het personeel als flexwerker aan de slag is, en in de bouw wordt daarentegen uitgegaan van een lichte daling.

Bron: salarisnet.nl

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - TNO flexarbeid groet naar 30 in 2020

(1392x gelezen) | flexwerkers,personeel & salaris,flexibilisering,arbeidsmarkt